Actual Diverse

Din cauza secetei, vacile alpine din Elveția primesc apă cu elicopterul. Ar mai fi fost o idee, dar nu era bună

Din cauza secetei, vacile alpine din Elveția primesc apă cu elicopterul. Ar mai fi fost o idee, dar nu era bună

Căldura face ravagii în toată lumea. Specialiștii știau că așa va fi într-o zi pe planeta noastră, dar s-a întâmplat să fie acum, în timpul vieții noastre, mult mai devreme decât era preconizat din punct de vedere științific.

Din cauza secetei, vacile alpine primesc apă cu elicopterul, în Elveția. Ar mai fi fost o idee, dar nu era bună

Valurile de căldură pun sub presiune alimentarea cu apă a Elveției. Seceta își face resimțită prezența și aici. Vacile alpine sunt aprovizionate cu apă cu elicopterul. Tot mai multe municipalități elvețiene fac apel la cetățenii lor rugându-i să economisească apă.

Elveția este o țară bogată în munți, înconjurați de râuri curgătoare și lacuri adânci. Cu toate acestea, țara situată în inima Alpilor a înregistrat probleme semnificative în alimentarea cu apă pentru populație, mai ales în cazul așezărilor umane montane.

Oamenii și animalele care se găsesc în așezările montane au rămas fără apă și a fost nevoie de interveția urgentă a armatei, pentru a ajuta în această situație de criză.

Armata aprovizionează cu elicopterul cu apă fermierii din cantonul Obwalden, scrie nau.ch. Din cauza secetei, diverși fermieri de munte întâmpină dificultăți în a-și asigura vitele cu suficientă apă .

După cum a anunțat armata, Obwalden a fost primul canton elvețian care i-a contactat pentru a le solicita ajutorul. Un elicopter îi sprijină acum, ca parte a ajutorului militar intern în caz de dezastru și calamitate naturală.

O altă idee a fost anulată, pentru că nu era bună

Primul transport pe apă a avut loc pe Alp Gräfimatt din municipiul Kerns OW. Elicopterul a preluat apa din Lacul Sarnen. Autoritățile din Obwalden au justificat cererea de ajutor prin faptul că alimentarea cu apă pe o stradă nu este posibilă. De asemenea, transferul de animale nu este fezabil. Unora le-a trecut prin gând ideea, dar ea, după cum se vede, nu a fost deloc una bună.

Departamentul Apărării, Protecției Civile și Sportului (VBS) din Elveția a aprobat funcționarea permanentă a Serviciul de asistență pentru populație, în perioada 20 iulie – 31 august. Acesta examinează orice alte cereri pe baza criteriilor de subsidiaritate.

Forțele aeriene ale armatei asigură inclusiv asistența medicală în caz de necesitate. Dacă ar avea loc incendii de pădure, armata ar acorda prioritate combaterii lor față de aprovizionarea cu apă pentru animale și oamenii din satele izolate ale munților Alpi.

Cum explică specialiștii seceta elvețiană

Nivelul râurilor și al lacurilor a scăzut recent, în mod semnificativ . Motivul pentru această secetă galopantă este prima jumătate uscată a anului și lipsa apei de topire din iarna trecută când munții au avut puțină zăpadă, au explicat meteorologii elvețieni.

Alimentările cu apă din regiunea Jura, Podișul Central și din partea de sud a Alpilor au fost mai mici decât de obicei în această perioadă a anului.

Specialiștii de la Oficiul Federal pentru Mediu Bafu din Elveția, citați de media, au numit nivelurile principalelor ape – râul Aare și fluviul Rin – „semnificativ sub medie”.

Furtunile din ultimele săptămâni au ajutat pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu au determinat creșterea nivelului lacurilor, râurilor și fluviilor elvețiene. Prin urmare, mai multe municipalități elvețiene solicită, în continuare, economisirea apei, scrie Bluewin.ch

Foto: ziarulromanesc.de