Actual International

Din ce în ce mai mulți britanici consideră că Brexitul a fost o greșeală, arată un nou sondaj

Din ce în ce mai mulți britanici consideră că Brexitul a fost o greșeală, arată un nou sondaj
Infoactual

Un număr tot mai mare de britanici consideră că Brexitul a fost o greșeală, arată un nou sondaj, sugerând că reprezentanții conservatori nu vor avea succes la următoarele alegeri generale din Marea Britanie.

Din ce în ce mai mulți britanici consideră că Brexitul a fost o greșeală, arată un nou sondaj

Datele la zi arată că 57% din populația britanică consideră în prezent că ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost o greșeală, iar 43% consideră că a fost o decizie bună.

Acest lucru arată o schimbare de tendință față de decizia de la referendumul din 2016, care a consemnat o victorie a Brexit-ului, după ce 52% dintre oameni au votat pentru ieșirea din UE, iar 48% au votat pentru rămânerea în UE.

Profesorul John Curtice, președintele British Polling Council, a declarat că este prea devreme pentru a spune că sondajele au evoluat decisiv în favoarea anulării votului pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

„În acest moment, se pare că referendumul din 2016 va fi la fel de nereușit ca și cel din 1975 în a se dovedi a fi o soluționare permanentă a acestei dezbateri”, a declarat Curtice cu referire directă la referendumul Brexit.

„Probabil că Brexitul este acum mai puțin popular decât a fost în orice moment din iunie 2016”.

Profesorul Curtice a declarat că schimbarea de opinie a devenit clară în toamna anului 2021, când lipsa șoferilor de camion din Marea Britanie a demonstrat multora realitatea încheierii liberei circulații a forței de muncă în UE, relatează Euro News.

Această schimbare a fost alimentată de criza costului vieții, de spirala inflației și a prețurilor la energie, în timp ce datele demografice arată că alegătorii mai tineri, care nu au putut vota la referendum, sunt mai predispuși să fie pro-UE.

În ciuda acestui fapt, este puțin probabil ca Partidul Laburist de opoziție să redeschidă dezbaterea privind reintrarea în UE înainte de următoarele alegeri, în cazul în care aceasta sperie alegătorii, a mai declarat, în același context, profesorul Curtice.

Următoarele alegeri generale vor avea loc abia peste doi ani, dar nu arată prea bine pentru Partidul Conservator, care a votat recent al treilea prim-ministru al anului, Rishi Sunak, mai scrie presa.