International

Dinamica alegerilor din Spania. Conservatorii ratează o victorie categorică, în timp ce stânga suflă în tort

pedro sanchez
FOTO: BBC

Liderul partidului conservator de opoziție din Spania, Alberto Nunez Feijoo, a revendicat victoria în alegerile anticipate, dar fără rezultatul de care avea nevoie. Chiar și cu sprijinul extremei drepte, Partidul său Popular (PP) nu a reușit să obțină majoritatea în parlament.

Aplauzele din tabăra rivală a socialiștilor au fost la fel de puternice când premierul socialist Pedro Sanchez a declarat că: „Blocul reacționar a eșuat”. În timp ce ambele pot revendica un succes, Spania rămâne cu un rezultat neconcludent. partidele se vor reuni din nou pentru a discuta rezultatele luni.

Oficialul PP, Borja Semper, a declarat că Sanchez este prima persoană pe care Feijoo o va suna pentru a-i cere să accepte să sprijine PP în formarea unui „guvern solitar cu acorduri specifice”, o cerere pe care este puțin probabil ca premierul socialist să o accepte.

Cum va arăta scena politică

În calitate de lider al partidului care a obținut cele mai multe voturi, Feijoo va fi invitat de regele Felipe al VI-lea să încerce să formeze un guvern. Dacă refuză pe motiv că nu poate aduna suficient sprijin așa cum a făcut fostul lider al PP, Mariano Rajoy, într-o situație similară în 2015, regele s-ar putea întoarce la Sanchez.

Dacă acesta acceptă invitația regelui, candidatul are apoi la dispoziție două luni pentru a asigura o majoritate. În caz contrar, trebuie organizate noi alegeri.

În ciuda rezultatelor neconcludente, Feijoo le-a spus susținătorilor conservatori care îl aclamau că acum este de datoria sa să încerce să formeze un guvern. „Spaniolii știu că am trecut de la a fi a doua forță la partidul cu cele mai multe voturi”, a spus Feijo dar nu înainte de a adăuga: „Sper ca acest lucru să nu înceapă o perioadă de incertitudine în Spania.”

Dar cu asta se confruntă Spania. Pentru că, cu partidul de extremă-dreapta Vox cu 33 de locuri și PP al lui Feijoo cu 136, ar fi cu șapte locuri mai puțin decât majoritatea absolută de 176 în parlament. Acesta este motivul pentru care socialiștii conduși de Sanchez și aliații săi de extremă-stânga Sumar au părut cei mai fericiți în urma rezultatelor.

„Blocul reacționar de regresie, care și-a propus o inversare completă a tuturor progreselor pe care le-am obținut în ultimii patru ani, a eșuat”, a declarat Pedro Sanchez în fața susținătorilor.
Publicația spaniolă El Español, a subliniat că, în ciuda victoriei PP, premierul mai are încă o șansă de a forma un guvern. Dar aceste șanse foarte mici ar necesita să meargă chiar mai departe decât înainte în asigurarea sprijinului separatist.

Provocările premierului Pedro Sanchez

Pedro Sanchez ar avea nevoie, de asemenea, de sprijinul unui partid pro-independență de linie dură, Împreună pentru Catalonia (Junts). Luni, secretarul general al partidului, Jordi Turull, a declarat că acesta va încerca să folosească rezultatul ca pe o „fereastră de oportunitate” pentru a obține independența Cataloniei.

Unul dintre puținii lideri care nu au sărbătorit rezultatul a fost liderul de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal. Analistul politic Iago Moreno a declarat că extrema dreaptă a acuzat PP conservator de „complicitate în demonizarea Vox”, văzând rezultatul de duminică ca pe începutul unei călătorii către un „al doilea tur” care ar putea avea loc până la Crăciun.

„Nu ne-am atins obiectivele de a-l da afară pe Pedro Sanchez… Probabil că vor fi alte alegeri în care vom putea face acest lucru”, a declarat Abascal. În timp ce liderul socialist și Sumar au făcut o demonstrație de unitate într-o dezbatere televizată săptămâna trecută, liderul conservator Feijóo a lipsit cu desăvârșire, dând impresia că Vox era pe cont propriu.

Vox rămâne al treilea partid ca mărime

Dar votanții Vox au ieșit în forță, susținând platforma anti-imigrație și antifeministă a lui Abascal. Mulți l-au văzut ca fiind cea mai bună speranță a lor de a apăra valorile tradiționale ale Spaniei. Prezența la vot a depășit 70% duminică, deoarece alegătorii au simțit importanța acestor alegeri rare din mijlocul verii. Acest lucru s-a datorat în parte celor aproape 2,5 milioane de voturi prin corespondență, dar secțiile de votare au fost cele mai aglomerate dimineața, înainte ca căldura să se instaleze.

Vox rămâne al treilea partid ca mărime, cu sprijinul a trei milioane din cei 37 de milioane de alegători spanioli, dar nu cu un avans semnificativ față de Sumar și cu o scădere mare a numărului de locuri.

Duminică, 1,6 milioane de tineri alegători au avut pentru prima dată dreptul de a participa la alegeri. Se estimează că 10 milioane de spanioli sunt deja în vacanță. Mulți alegători au declarat că au simțit că miza acestor alegeri este prea mare, chiar dacă acestea au loc în mijlocul verii, potrivit BBC.