International

Discuții secrete pentru returnarea copiilor ucraineni strămutați în Rusia. Arabia Saudită, implicată

Discuții secrete pentru returnarea copiilor ucraineni strămutați în Rusia. Arabia Saudită, implicată
sursă foto stirileprotv.ro

Arabia Saudită și Turcia încearcă să intermedieze un acord de repatriere a copiilor ucraineni duși în Rusia și ținuți în orfelinate sau adoptați de familii rusești, potrivit a patru persoane familiare cu discuțiile.

Oficialii de la Kiev și Moscova întocmesc liste cu miile de copii mutați în Rusia de la invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina, ca parte a procesului de mediere, care nu a fost raportat anterior.

Discuțiile extrem de sensibile, care sunt în curs de desfășurare de mai multe luni, indică faptul că părțile terțe caută în continuare modalități de a conveni asupra unor compromisuri între Ucraina și Rusia, în speranța că acestea pot evolua în canale pentru potențiale discuții de pace menite să pună capăt războiului.

Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, care a mediat anterior negocieri de pace, schimburi de prizonieri și o afacere cu cereale în calitate de emisar neoficial al lui Putin în Ucraina, este, de asemenea, implicat în discuții, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.

Nevoia de mediatori evidențiază complexitatea repatrierii copiilor ucraineni relocați, o chestiune care a determinat Curtea Penală Internațională să îl acuze pe Putin de crime de război în martie, împreună cu comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova.

Oficialii ucraineni și ruși refuză să comunice

Problema este atât de controversată încât oficialii ucraineni și ruși au refuzat să vorbească direct unul cu celălalt, spre deosebire de unele schimburi de prizonieri din trecut sau de negocierile de încetare a focului.

„Nu există nicio comunicare [directă] cu partea rusă”, a declarat Daria Herasymchuk, comisar pentru drepturile copilului în cadrul biroului președintelui Volodimir Zelenski. „Mai mult, suntem convinși că nu pot exista discuții în această direcție, pentru că nu este vorba de un schimb de prizonieri de război, aceștia sunt civili, sunt copii.”

Arabia Saudită, despre problema copiilor strămutați

Arabia Saudită a adus în discuție problema copiilor strămutați la o reuniune a oficialilor din anumiți membri ai G20, care a avut loc la Copenhaga în iunie, ca parte a unor discuții mai largi despre necesitatea ca terțe părți să discute atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, potrivit unui diplomat informat cu privire la discuții.

Țările occidentale i-au dat Riadului binecuvântarea de a continua să medieze cu privire la copii și la alte probleme, inclusiv acordul privind cerealele, temerile legate de contaminarea unei centrale nucleare deținute de Rusia în sudul Ucrainei și o potențială escaladare nucleară, a declarat diplomatul, scrie Financial Times.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a încercat să își croiască un rol de pacificator prin intermedierea discuțiilor eșuate privind încetarea războiului de anul trecut, precum și a acordului privind cerealele și a mai multor schimburi de prizonieri.