Actual

DNA, avertisment pentru politicieni: „Tragerea la răspundere a celor vinovaţi nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică”

dna

Scandalul achiziționării de vaccinuri continuă, iar de această dată Direcția Națională Anticorupție a venit cu un punct de vedere oficial în urma ultimelor declarații ale politicienilor, menționând că ancheta din septembrie 2021 va continua. Instituția și-a dorit să se delimiteze de „încercările de atragere în jocurile politice”.

DNA, avertisment pentru politicientii „Tragerea la răspundere a celor vinovaţi nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică”

Pe 21.09.2021, Direcția Națională Anticorupție anunța înregistrarea unui dosar penal privind modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-Covid, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.

”Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală”, anunţat atunci DNA.

Prin intermediul unor declarații emise astăzi în spațiul public, DNA a atras atenția că activitatea de urmărire penală nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică, ci urmează paşi legali, riguroşi.

”Dezaprobăm  încercările de atragere a instituţiei în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică şi nici indicaţii venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acţioneze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege”, a transmis DNA.

Aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați reprezintă scopul anchetei:

”În ceea ce priveşte caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligaţi să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, ale  art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că „în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (…), caracterul nepublic al urmăririi penale (…)” şi art. 12 alin. 1 lit. e şi f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc”, au mai transmis procurorii.

Ancheta s-a deschis în toamna anului trecut

Procurorii DNA au reamintit că, au deschis, în septembrie 2021, şi în prezent desfăşoară o investigaţie penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanşarea pandemiei până în prezent.

”Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfăşurare a anchetei penale”, a mai transmis DNA.

Contrele politicienilor care i-au făcut pe procurori să reacționeze

Într-o emisiune la Antena 3, liderul PSD Marcel Ciolacu acuza faptul că țara noastră a achiziționat  100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români. Potrivit acestuia, fostul Guvern a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

Reacția nu s-a lăsat așteptată, iar fostul ministru USR al Sănătăţii, Vlad Voiculescu îl acuză pe liderul PSD de ”prostie”, ”minciună” şi manipulare, afirmând că, în mod voit, Ministerul Sănătăţii a fost exclus din toate procedurile legate de achiziţia de vaccinuri şi campania de vaccinare.

La rândul său, fostul ministru PNL al Finanţelor Alexandru Nazare afirmă că nu a semnat memorandumul la care face referire Ciolacu şi că a cerut o strategie de revânzare a dozelor de vaccin.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023:

În lipsa acestor propuneri a existat un soi de aprobare tacită şi rezultatul a fost că România este obligată să contracteze anumite cantităţi, care sunt importante. Contractele durează până în anul 2023 şi noi încercăm să facem tot ce putem din punct de vedere al Ministerul Sănătăţii. Am informat Guvernul, am informat Preşedinţia României, încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici”, a transmis ministrul Sănătăţii.