Actual

Doctorul Radu Bălănescu, nevinovat de acuzațiile de fraudă fiscală. ANAF renunță la procesul împotriva sa

Radu Bălănescu, sursa foto evz.ro
sursa foto evz.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală a renunțat la procesul legat de audit împotriva doctorului Radu Bălănescu, susținând că „nu există fapte” care să îl susțină.

Intimatul într-un dosar aflat în prezent pe rolul Tribunalului Prahova este Dr. Radu Bălănescu, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și președinte al Marii Loji Naționale din România. Dosarul are la bază o anchetă privind o plângere făcută de ANAF în numele statului român, în care este implicat și Dr. Bălănescu, în calitate de președinte al Marii Loji Naționale, precum și alți patru membri, pentru fraudă fiscală.

Auditul nu a relevat nicio dovadă de fraudă fiscală

Agenția Națională de Administrare Fiscală a depus o plângere împotriva liderului Marii Loji, însă începând de astăzi, 31 mai, organizația publică a cerut Tribunalului Prahova să respingă acuzația.
Magistrații au primit o cerere de renunțare la plângere din partea ANAF. Agenția a afirmat că „infracțiunea nu există”, arătând că fondurile descoperite în conturile Marii Loji provin din cotizațiile membrilor. În plus, în cererea de retragere a plângerii se arată că au fost verificate toate conturile, inclusiv sumele de bani trimise de asociație către bursierii din cadrul programului „Viitorul României”, dar nu s-a descoperit nimic ilegal, relatează în exclusivitate Evenimentul Zilei.

ANAF a primit un pont fals?

Câteva detalii intrigante se regăsesc în cererea pe care ANAF a depus-o la Tribunal: „Reiese cu claritate inexistența faptei (n. de fraudă fiscală). Mai mult decât atât, în cauza de față sesizarea penală a fost făcută de o persoană fizică, neexistând o sesizare a organelor fiscale, care la rândul său să fie întemeiată pe un raport de inspecție fiscală efectuat de organele abilitate. (…) Vă solicităm să luați act de cererea de retragere a plângerii formulată de ANAF”,scrie  în solicitarea depusă la Tribunalul Prahova.

Așadar, se pare că doctorul Radu Bălănescu a fost subiectul unui pont fals sau, cel puțin, că nu au existat informațiile necesare pentru o anchetă amănunțită.