Actual

Doi moldoveni prinși la frontieră cu un act românesc fals și canabis. Vameșii le-au găsit ascunse în bagaje

frontieră

Polițiștii de frontieră din Cahul au descoperit doi cetățeni ai Republicii Moldova care aveau, ascunse în lucrurile personale, un act falsificat și substanță vegetală uscată, cu miros specific canabisului.

Doi moldoveni prinși la frontieră cu un act românesc fals și canabis. Vameșii le-au găsit ascunse în bagaje

Ambele cazuri au fost descoperite, în momentul efectuării controlului amănunțit al pasagerilor ce se deplasau spre România cu o mașină de ocazie. Călătorii prinși intenționau, după cum au povestit, să ajungă în Germania.

În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au extins verificările  asupra mijlocului de transport și pasagerilor. Astfel, la un locuitor al orașului Cahul, în vârstă de 47 de ani, a fost depistată o carte de identitate românească cu indici evidente de falsificare. La audierile preliminare, persoana a mărturisit că și-ar fi ”perfectat” actul în vara anului trecut, contactând pe cineva de pe rețelele de socializare. Acesta a declarat că a plătit, pentru document, 500 de euro și a primit, în schimb, asigurări că actul este unul autentic.

Totodată, polițiștii de frontieră au depistat în bagajul altui pasager, din aceeași mașină,  o cutie de parfum, în care era ascuns un articol de tutungerie, conținutul acestuia fiind o substanță asemănătoare, după culoare și miros, canabisului. Persoana respectivă este un locuitor al satului Manta, raionul Cahul, în vârstă de 20 de ani. În declarații, tânărul a menționat că ar fi găsit produsul pe drum și a hotărât să-l ia cu el, pentru consumul propriu.

Atât documentul, cu semne evidente de falsificare, cât și substanța suspectă au fost confiscate și sunt supuse expertizei specialiștilor în domeniu.

Cercetările continuă pentru faptele ilegale constatate, după cum ne-au spus reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a MAI din Chișinău, Republica Moldova.

Statistica la frontieră, în weekend

La 7 mai 2022, în punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova, fluxul de persoane a constituit 43.909 treceri, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 25.982 de persoane.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cu România – 29.124 traversări, iar 10.120 treceri au fost semnalate în punctele situate la granița moldo-ucraineană, iar alte 4 665 – frontiera aeriană.

În ceea ce privește traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a MAI RM ne informează că a fost consemnat un număr total de 8 813 treceri, dintre care 4 080 pe direcția de intrare în Republica Moldova. Totodată, 1.564 au fost minori ucraineni.