Actual Lifestyle

Doi tineri modoveni au încercat să treacă ilegal Prutul. Polițiștii de frontieră pe urmele lor, ca în desene animate

Doi tineri modoveni au încercat să treacă ilegal Prutul. Polițiștii de frontieră pe urmele lor, ca în desene animate

Seceta a dus inevitabil la micșorarea apei din râul Prut care reprezintă partea de graniță naturală a Republicii Moldova cu România. Și aceasta nu poate fi decât o bucurie, mai ales pentru tinerii care vor să petreacă timpul liber dincolo de frontiera română.

Doi tineri modoveni au încercat să treacă ilegal Prutul. Polițiștii de frontieră pe urmele lor, ca în desene animate

Un cetăţean din Republica Moldova, care a încercat să intre ilegal în România înotând râul Prut, cu intenţia de a ajunge la nişte prieteni cunoscuţi pe o reţea de socializare, a fost depistat de autorităţile vamale, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi. Acesta a ajuns destul de departe. Dar, spre deosebire de el, un alt tânăr modovean nu a fost la fel de ”norocos”.

Povestea celor doi tineri temerari

După ce a fost prins, tânărul moldovean a povestit, cu nonșalanță, că și-a propus să ajungă la nişte prieteni, cunoscuţi pe o reţea de socializare. Ca urmarea cooperării Sectorului Poliţiei de Frontieră Tomeşti, cu structurile de frontieră din Republica Moldova, bărbatul a fost depistat în zona localităţii Prisăcani.

Acţionând în baza schimbului de informaţii cu structurile de frontieră din Republica Moldova, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tomeşti au organizat o acţiune specifică, pe timpul căreia, pe direcţia localităţii de frontieră Prisăcani, judeţul Iaşi, au descoperit un bărbat a cărui prezenţă în zonă li s-a părut suspectă.

Colegii noştri au procedat la interceptarea şi legitimarea bărbatului. În urma verificărilor specifice efectuate, cu sprijinul autorităţilor din R. Moldova şi din declaraţiile bărbatului s-a stabilit că persoana este un cetăţean moldovean, care a trecut înot râul Prut cu intenţia de a ajunge la nişte prieteni, de pe raza judeţului Iaşi, cunoscuţi pe o reţea de socializare„, se arată în comunicatul de presă.

Rezumat: Povestea este interesantă pentru că polițiștii au stat la pândă să prindă moldovenii temerari. În primul caz, oamenii legii au avut suspiciuni, li s-a părut suspect tânărul, care se plimba debusolat în zona de frontieră. Dar, în cel de-al doilea caz, l-au lăsat să își facă un pic de cap, apoi l-au pândit și l-au prins la momentul potrivit. Dar și tânărul s-a dovedit a fi ingenios, el se pornise cu haine de schimb și mâncare după el. În ambele cazuri, nici ”gând” de acte, pentru că acestea lipsesc cu desăvârșire din viața lor.

Un alt moldovean, la jumătatea lunii iulie, s-a pornit și el, tot înot, spre România. Moldoveanul este, acum, cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Acest bărbat a fost reținut pe malul râului Prut, ca urmare a schimbului de informații și conlucrării între patrulele Poliției de Frontieră din Moldova și România.

Pe direcția localităților Colibași – Stoicani a fost observat cetățeanul în timp ce trecea înot râul Prut, însă dându-și seama că este urmărit, acesta a revenit pe malul moldovenesc. Aici, persoana era, însă, așteptată de către patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Brânza, care deja, efectuase un schimb de informații cu colegii de la Sectorul Poliției de Frontieră Foltești (România).

La fața locului, asupra persoanei s-a depistat un rucsac cu produse alimentare, haine de schimb și alte obiecte de uz personal. Deși nu avea niciun document, polițiștii de frontieră au stabilit că este cetățean moldovean de 43 de ani, locuitor al satului Colibași. Totodată, din informațiile operative, polițiștii de frontieră moldoveni au aflat că acest cetățean al țării lor avea de gând să ajungă în România unde locuiește fratele lui.

Cercetările continuă pe cazurile date, sub aspectul comiterii infracțiunii de trecere a frontierei de stat în baza art. 362 al. 1 Cod Penal al Republicii Moldova, după cum au comunicat pentru infoactual reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI RM.

Foto: Poliția de Frontieră a RM