Actual International

Doliu imens în lumea capetelor încoronate. A murit un rege. Era văr cu regele Charles al Marii Britanii

Doliu imens în lumea capetelor încoronate. A murit un rege. Era văr cu regele Charles al Marii Britanii
Infoactual/arhiva

Zi de doliu, în Grecia. Fostul rege grec Constantin al II-lea, care a domnit înainte de restaurarea Republicii din 1964 în 1973, a murit marți la Atena.

Doliu imens în lumea capetelor încoronate. A murit un rege. Era văr cu regele Charles al Marii Britanii

Fostul rege grec Constantin al II-lea, care a domnit înainte de restaurarea Republicii, a murit marți, 10 ianuarie 2023, în capitala Greciei, la vârsta de 82 de ani, după cum a anunțat postul public de televiziune elen ERT.

Din primele date reiese că fostul suveran grec, văr al regelui Charles al III-lea și naș al prințului William, „ a murit (…) în urma unui atac cerebral ”, a precizat ERT.

Fostul rege a fost spitalizat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Foto: wikipedia

Constantin al II-lea s-a născut la 2 iunie 1940, Psychikon, Grecia. A fost regele grecilor din 1964 până la abolirea monarhiei în 1973. A fost al șaselea și ultimul monarh al Casei de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

În Grecia i se spune oficial „fostul rege”. Iar în diaspora grecească, mai ales în Regatul Unit, unde regele Constantin își are reședința și unde copiii săi au frecventat școli în limba greacă, el este încă numit „regele”.

Fiind descendent pe linie bărbătească al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și-a păstrat titlul de Prinț al Danemarcei, deși în urma revizuirilor constituționale ramura greacă a fost omisă de la succesiunea la tronul Danemarcei.

Unii din susținătorii regelui îl numesc Constantin al XIII-lea, potrivit ideii că monarhia greacă este succesoarea celei bizantine, și regii Greciei ar trebui numerotați ca succesori ai împăraților bizantini.

Constantin a fost îndepărtat de la putere la 1 iunie 1973 de conducătorul juntei militare Georgios Papadopoulos care s-a autoproclamat președinte.

Reprezentanții tuturor caselor regale din toată lumea, mulți oameni cunoscuți, dar și necunoscuți, susținători ai monarhiei, îi aduc omagii, la această oră, pe care le transmit familiei îndoliate sau le lansează în mediul online.