International

Donald Trump se predă. Zi istorică

Donald Trump se predă. Zi istorică

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, este așteptat să se predea la Înalta Curte din New York. Politicianul republican va fi pus sub acuzare pentru nu mai puțin de 30 de fapte.

Marțea trecută, punerea sa sub acuzare în cazul Stormy Daniels a făcut presa internațională să vuiască. Conform unei anchete a Parchetului din Manhattan, starleta de filme pentru adulți ar fi primit suma de 130.000 de dolari pentru a i se cumpăra tăcerea. Ea ar fi fost amanta lui Donald Trump, iar dezvăluirea amantlâcului i-ar fi diminuat politicianului, care în acel moment era în plină campanie electorală, șansele să ajungă la Biroul Oval.

E imposibil să fii neutru

Donald Trump este una dintre cele mai controversate figuri politice din ultimele decenii. Cu atât mai mult de când a avut un mandat prezidențial, în perioada 2016 – 2020, contrar tuturor așteptărilor. Nu este deci de mirare că luni, atunci când politicianul a ajuns la Trump Tower din New York, în așteptarea confruntării cu justiția americană, a fost înconjurat de susținători, jurnaliști, dar și detractori vocali.

Eric Adams, primarul orașului New York, este pregătit pentru ce e mai rău. Toate forțele de ordine sunt mobilizate, iar edilul a transmis următorul mesaj:

„Deși s-ar putea ca unii răzvrătiți să se gândească să vină în orașul nostru, mesajul nostru este clar și simplu: controlați-vă. Orașul New York este casa noastră, nu un loc de joacă pentru furia voastră deplasată. Ca întotdeauna, nu vom permite violența sau vandalismul de niciun fel. Iar dacă cineva este prins participând la orice act de violență, va fi arestat și tras la răspundere, indiferent cine ar fi” este declarația acestuia, citată de Antena 3 CNN.

Următorii pași ai lui Donald Trump

În apropierea judecății, Donald Trump și-a schimbat avocatul. Astfel, el va fi reprezentat în instanță de Todd Blanche. Acesta a făcut parte și din echipa apărării pentru managerul de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort.

În afara celor treizeci de capete de acuzare pentru fraudă, este posibil ca fostul președinte american să fie inculpat și în alte dosare. Opinia publică despre acesta a scăzut vertiginos în momentul în care a fost asociat cu asaltul Capitoliului, din 6 ianuarie 2021. Deoarece el a susținut pe pagina sa de Twitter că alegerile au fost măsluite în favoarea contracandidatului său, Joe Biden, și a îndemnat la acțiune, a fost văzut drept instigator al acelui protest violent, care s-a soldat cu numeroase victime.

Politicianul în vârstă de 76 de ani și-a anunțat candidatura la alegerile din 2024. Analiștii politici încearcă să determine felul în care punerea sa sub acuzare îi va influența șansele la un nou mandat.