Actual International

Două avioane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au ciocnit violent la un show aviatic. Ce se știe despre victime

Două avioane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au ciocnit violent la un show aviatic. Ce se știe despre victime
NBC News/captura video

Două avioane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial s-au ciocnit în aer sâmbătă, la un spectacol aerian din Dallas (Dallas Air Show), după cum au anunțat autoritățile, transformând evenimentul comemorativ din weekendul dedicat Zilei Veteranilor într-o adevărată scenă de groază.

SUA. Două avioane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au ciocnit violent la un show aviatic. Ce se știe despre victime. VIDEO

Accidentul a implicat două avioane din epoca celui de-al Doilea Război Mondial, la un spectacol aviatic din Dallas, cu până la șase persoane la bord, deși până sâmbătă seară oficialii nu confirmaseră încă numărul victimelor.

Avioanele, un Boeing B-17 Flying Fortress și un Bell P-63 Kingcobra, s-au prăbușit în jurul orei locale 13:20, a declarat Administrația Federală a Aviației. Prăbușirea a avut loc la spectacolul aerian Wings Over Dallas de pe Aeroportul Executiv Dallas, care se află la aproximativ 16 km sud de centrul orașului Dallas.

Videoclipurile postate online par să arate un avion rapid și agil care se izbește de o aeronavă mai mare sub privirile îngrozite ale spectatorilor.

Leah Block, vicepreședintele de marketing al Commemorative Air Force, grupul din spatele spectacolului aerian, nu a putut confirma câte persoane au fost implicate în accident sau victime, dar a declarat că Kingcobra era un avion cu un singur loc și că Flying Fortress ar fi putut avea patru sau cinci persoane la bord.

Commemorative Air Force restaurează și conservă avioane de luptă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit site-ului oficial.

Unul dintre avioanele implicate în accident este ”Fortăreața Zburătoare”

Hank Coates, președintele Forței Aeriene Comemorative, a declarat la o conferință de presă că piloții grupului sunt voluntari bine pregătiți și licențiați, de obicei foști piloți de avion sau militari. El a spus că o coliziune în aer la un astfel de spectacol aerian este „extrem de rară”.

Paul Martin, membru al Asociației istorice a Forțelor Aeriene ale Armatei, a declarat că Fortăreața Zburătoare era un bombardier greoi care semăna cu un „camion cu remorcă de tractor”, suficient de mare pentru a transporta un echipaj de 10 sau 11 persoane, în timp ce Kingcobra era un avion de luptă cu un singur pilot.

F.A.A. și National Transportation Safety Board vor investiga accidentul, au precizat reprezentanții F.A.A., citați de New York Times.

Administrația Federală a Aviației (FAA) este cea mai mare agenție de transport a guvernului american și reglementează toate aspectele aviației civile din țară, precum și deasupra apelor internaționale înconjurătoare.

Primarul orașului Dallas, Eric Johnson, a declarat sâmbătă, pe rețelele de socializare, că nu au fost raportate răniri ale spectatorilor sau ale celor de la sol. El a precizat că multe lucruri despre accident au rămas necunoscute sau neconfirmate.

Cu toate acestea, un producător al ABC News, citând relatările unui coleg, a relatat pe Twitter că cel puțin șase persoane, toți membri ai echipajului, posibil că au murit în urma prăbușirii.

Anthony Montoya a văzut cele două avioane ciocnindu-se.

„Am stat acolo. Eram complet șocat și neîncrezător”, a declarat Montoya, în vârstă de 27 de ani, care a participat la spectacolul aviatic împreună cu un prieten. „Toată lumea din jur gâfâia. Toată lumea izbucnea în lacrimi. Toată lumea era în stare de șoc”.

Totodată, Hank Coates, președintele Forțelor Aeriene Comemorative din SUA, a declarat, ulterior, reporterilor că familiilor membrilor echipajului implicați în dezastru, precum și martorilor tragicului eveniment, li se va oferi sprijin, inclusiv consiliere emoțională.

Și el a refuzat să spună exact câte persoane ”se tem că au murit”, de către oficiali, dar a spus că B-17 transporta de obicei patru sau cinci membri ai echipajului, în timp ce P-63 avea un loc doar pentru pilot.