Actual International

După 20 de ani a fost deslușit cazul unei studente dispărută fără urmă. De ce a fost condamnat criminalul, deși cadavrul nu e

După 20 de ani a fost deslușit cazul unei studente dispărută fără urmă. De ce a fost condamnat criminalul, deși cadavrul nu e
captura video

În urmă cu 25 de ani, o studentă dintr-un campus universitar din California a dispărut în mod misterios. Astăzi, acest caz a ajuns la final.

Astfel, un bărbat, suspectat de-a lungul timpului că a ucis-o și i-a ascuns cadavrul, a fost condamnat pentru crimă în data de 18.10.2022.

Este vorba de Paul Flores, coleg de facultate cu Kristin Smart, pe care jurații l-au găsit în unanimitate vinovat de crimă. Iar tatăl criminalului, Ruben Flores, a fost acuzat de complicitate într-un proces separat, pentru că ar fi contribuit la ascunderea crimei și a cadavrului, dar a fost găsit nevinovat.

Ce a spus tatăl victimei

La o conferință de presă organizată după anunțarea verdictului, Stan Smart, tatăl lui Kristin, a declarat:

„A fost o călătorie îngrozitor de lungă, cu mai multe coborâșuri decât urcușuri”.

Studenta Kristin Smart a dispărut de la Universitatea Politehnică de Stat din California (Cal Poly) la sfârșitul lunii mai 1996, iar rămășițele ei nu au fost găsite niciodată.

Interesul pentru acest caz a fost trezit în urma unui podcast documentar, lansat de jurnalistul independent Chris Lambert în 2019 despre crime nerezolvate, pe tema dispariției studentei Kristin Smart, articol produs de un reporter local.

Cu toate că Paul Flores a fost interogat de anchetatori imediat după crimă, el nu a fost arestat sau acuzat. Abia în anul 2020, oficialii au emis mandate de percheziție la proprietățile lui Paul Flores și ale familiei sale, iar în anul 2021, după ce Paul a fost numit „suspect principal” în acest caz, atât Flores, cât și tatăl său au fost arestați și acuzați de uciderea lui Smart.

Paul Flores a fost ultima persoană care a fost văzută în compania studentei

În prezent, procurorii susțin că Paul Flores (care are 45 de ani) a ucis-o pe Kristin Smart (care avea 19 ani), în timpul unei tentative de viol, pe data de 25 mai 1996, în camera ei de cămin de la Cal Poly, universitate de stat unde amândoi erau studenți în primul an.

Paul Flores a fost ultima persoană care a fost văzută în compania lui Smart, în timp ce o conducea spre casă de la o petrecere în afara campusului, unde ar fi consumat alcool.

Ruben Flores, tatăl lui Paul Flores, acum în vârstă de 81 de ani, a fost acuzat că l-a ajutat să o îngroape pe Smart în spatele casei din Arroyo Grande, aflată în apropiere și că mai târziu a dezgropat rămășițele și le-a mutat. Dar cu toate astea, un juriu l-a găsit nevinovat. Un părinte nu este obligat de lege să-și denunțe copilul. Așa este și în România.

Paul Flores, Ruben Flores, 2021/FOTO digi24.ro

Căutări inutile, timp de două decenii

Paul Flores a fost mult timp considerat suspect în crimă. Când anchetatorii l-au interogat, acesta avea un ochi vânăt. Explicația lui Paul a fost că s-a lovit jucând baschet cu prietenii, care însă au negat vreun incident. Ulterior, Paul Flores și-a schimbat povestea spunând că s-a lovit în timp ce îți repara mașina. Anchetatorii au efectuat zeci de căutări inutile pentru descoperirea cadavrului lui Smart timp de 20 de ani, dar în ultimii doi ani și-au îndreptat atenția către casa lui Ruben Flores, situată la aproximativ 20 de kilometri de Cal Poly, în Arroyo Grande. Prin urmare, în luna martie 2021, în spatele unui gard, criminaliștii au descoperit o denivelare a solului de dimensiunea unui sicriu și urme de sânge uman, spun procurorii. Însă sângele era prea degradat și nu s-a putut extrage o probă de ADN.

Când va fi dat verdictul final

Avocatul lui Paul Flores, Robert Sanger, coleg de facultate cu Paul și victima, a încercat în timpul procesului să îndrepte atenția către Scott Peterson, care a fost condamnat la un moment dat pentru uciderea soției însărcinate și care a fost și el coleg de facultate cu cei doi.

Verdictul va fi pronunțat în data de 9 decembrie 2022, iar Paul Flores riscă o pedeapsă cuprinsă între 25 de ani și închisoare pe viață, potrivit reuters.com

Cu toate acestea, Stan Smart, tatăl fetei, a declarat: „Fără Kristin, nu există bucurie sau fericire în acest verdict”.