International

După 8 ani. Ofițer GRU, judecat pentru doborârea avionului malaezian în Donbas, în 2014

După 8 ani. Ofițer GRU, judecat pentru doborârea avionului malaezian în Donbas, în 2014

În anul 2014, un eveniment aviatic a făcut înconjurul lumii. Aproape 300 de oameni au pierit într-un avion al Malaysia Airlines MH17, care s-a prăbușit deasupra estului Ucrainei. S-a declanșat imediat o anchetă, Olanda fiind foarte implicată în cercetare deoarece în aeronavă se afla un număr mare de cetățeni din această țară.

Ofițer GRU, judecat pentru doborârea avionului malaeziană în Donbas

Procesul a patru foşti responsabili ai separatiştilor proruşi – toţi judecaţi în lipsă – a ajuns la final după ani întregi. Următorul verdict ar putea fi în noiembrie 2022. Se așteaptă ca toți să fie condamnați pentru crime grave împotriva umanității.

Ancheta a stabilit că un ofițer rus se face vinovat de prăbușirea aparatului. El a fost acuzat de doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei. Ieri, 10 iunie, a apărut în fața instanței și a pledat nevinovat, după un proces dificil desfășurat în Ţările de Jos (Olanda).

Ofițerul Oleg Yuldashevici Pulatov a fost singurul inculpat reprezentat în instanţă, dar el nu a recunoscut niciodată că este vinovat. Avocaţii săi au pledat pentru achitare, vorbind despre lacune majore în investigaţie. Procurorii au ascultat declarațiile acestora și au fost îngăduitori, motiv pentru care a și fost încetinit procesul, relatează DPA.

Declarația bărbatului de ieri a șocat autoritățile prezente.

Într-un mesaj video difuzat la un tribunal din apropierea Aeroportului Schiphol din Amsterdam, Oleg Pulatov a declarat că nu este vinovat şi că nu el este responsabil pentru cele 298 decese.

Oleg Yuldashevici Pulatov avea ca nume de cod „Gyurza” și „Khalif”, și a fost unul dintre responsabilii de rang înalt implicați în doborârea avionului malaezian. Porecla acestuia a fost auzită pe una dintre interceptări, potrivit unei anchete a portalului de investigații Bellingcat.

Autoritățile au aflat că era un fost locotenent colonel în Forțele Armate Ruse, mai precis ofițer GRU, serviciul de informații al armatei, cunoscut la nivel internațional pentru acțiunile sale adesea revoltătoare.

Ce s-a întâmplat în 2014 și de-a lungul anchetei

Avionul Malaysia Airlines s-a prăbușit în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei, în drum de la Amsterdam spre Kuala Lumpur. Tragedia s-a produs din cauza armatei ucrainene şi a separatiştilor proruşi, care au confundat atunci avionul civil cu unul militar, al inamicilor.

Majoritatea victimelor erau din Țările de Jos, iar procesul a fost demarat de către justiția olandeză. Procurorii cer închisoare pe viaţă pentru vinovat, dar lucrurile stau puțin diferit. Experţi internaţionali de renume, precum jurnaliști de investigație, au descoperit că avionul a fost doborât de o rachetă rusească sol-aer de tip Buk. În raportul complet s-a descoperit clar că Pulatov este într-adevăr omul din spatele indicativului de apel „Gyurza” și că a contribuit la securizarea lansatorului de rachete Buk la locul de lansare de la sud de localitatea Snijne, în estul Ucrainei.