International

Olanda, Belgia, Spania și Danemarca, împotriva Ursulei von der Leyen din cauza Poloniei

Olanda, Belgia, Spania și Danemarca, împotriva Ursulei von der Leyen din cauza Poloniei

Luni, 06.06.2022, trei  figuri de prim-plan din grupul Renew Europe al Parlamentului European au cerut ca eurodeputaţii să se pronunţe prin vot asupra deciziei privind moțiunea de cenzură inițiată împotriva Ursulei von der Leyen.

Potrivit infofinanciar.ro, președintelui Comisiei Europene i se reproşează aprobarea planului de relansare a Poloniei în ciuda problemelor Varşoviei în privinţa respectării statului de drept.

Astfel, vicepreşedintele grupului Renew Luis Garicano (Spania), olandeza Sophie in’t Veld  şi fostul premier belgian Guy Verhofstadt au pus la cale această moțiune împotriva executivului Uniunii Europene care urmeză să fie supusă la vot în sesiunea plenară, cu condiția să fie semnat de cel puţin o zecime dintre eurodeputaţi, circa 70.

Ce probleme au apărut datorită Ursulei von der Leyen

Guy Verhofstadt a declarat: “Dacă Ursula von der Leyen  „continuă să refuze să aplice cu seriozitate regulile de condiţionalitate privind statul de drept”, care vizează condiţionarea plăţii fondurilor europene de respectarea cu stricteţe de către statele membre a drepturilor fundamentale, „îi vom retrage susţinerea noastră”.

În data de 01.06.2022, Comisia Europeană a dat undă verde planului de relansare polonez în valoarea de 35,4 miliarde de euro. De precizat este faptul că acest plan de redresare, din cauza problemelor reproşate Varşoviei în materie de independenţă a justiţiei, era blocat de un an de zile.

De asemenea, în cadrul votului din Comisie, vicepreşedinţii executivi ai CE, respectiv olandezul Frans Timmermans (S&D) şi daneza Margrethe Vestager (Renew Europe), s-au opus validării planului polonez.

Într-o scrisoare către grupul său politic,  Guy Verhofstadt, şi-a exprimat indignarea, declarând: „Comisia este conştientă că soluţiile anunţate de autorităţile poloneze sunt pur cosmetice”.

„A creat o problemă politică majoră”

Acuzând-o pe Ursula von der Leyen că „a creat o problemă politică majoră”, Sophie in’t Veld a susținut urm[toarele: condiţiile cerute de Comisie sunt „sub cele solicitate de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi nu răspund refuzului autorităţilor poloneze de a recunoaşte primatul dreptului UE”, în contextul în care Varşovia „nu manifestă nicio intenţie (…) de a restabili pe deplin independenţa puterii judiciare”.

Totodată, cei trei responsabili din cadrul grupului Renew Europe consideră ca fiind insuficiente anunţurile Varşoviei, între care votul din Parlamentul polonez privind desfiinţarea camerei disciplinare menite să-i controleze pe judecători şi ridicarea suspendării unui judecător, care au deschis calea pentru aprobarea planului polonez, citează infofinanciar.ro