Actual Diverse

După ce s-a dat șef al CSAT, un șofer de taxi a păcălit o clientă să îi trimită 55 de mii de euro

După ce s-a dat șef al CSAT, un șofer de taxi a păcălit o clientă să îi trimită 55 de mii de euro
freepik.com

La Cluj se întâmplă lucruri! Un taximetrist din acest oraș a convins o clientă să îi trimită o sumă enormă de bani, pretinzând că este şeful CSAT pe Ardeal.

Sub acest pretext, șoferul de taxi a cerut nu mai puţin de 55 de mii de euro pentru a opri o anchetă fictivă în care ar fi fost vizat soţul femeii.

Astfel, pentru înșelăciune, șoferul taximetrist a fost condamnat recent la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Bărbatul a demarat acțiunea anul trecut

În decembrie 2021, bărbatul a început să își pună în aplicare planul, după ce și-a dus victima cu taximetrul, într-o cursă. Ulterior, el i-a spus că este administratorul unei societăți de taximetrie și are nevoie de bani pentru a rezolva un accident rutier. Femeia pe care a sunat-o i-a dat suma de 5.000 de euro, ca împrumut.

Taximetristul, după ce a observat că femeia are acces la sume mari de bani, a început să o sune, folosind un nume fals și pretinzând că este procuror criminalist, colonel, președinte al C.S.A.T. în regiunea Ardeal.

Acesta i-a spus că soțul ei este cercetat penal în fapte deosebit de grave și i-a cerut 55.000 de euro, pe care i-a primit în mai multe tranșe, promițând că va face ”pierdut” dosarul.

Ce a recunoscut taximetristul în fața instanței

În acest caz, instanța de judecată a precizat următoarele: ”Inculpatul recunoaşte că şi-a arogat numele şi calităţile mincinoase menţionate în cuprinsul stării de fapt reţinute de către instanţă. Susţinerile potrivit cărora ar fi procedat astfel de conivenţă cu inculpata pentru ca aceasta să-şi poată retrage, sub acest pretext, banii din contul bancar nu sunt veridice şi nici logice în contextul probatoriu din cauză. Aceasta deoarece soţul victimei nu a cunoscut nimic despre aceste retrageri până la mijlocul lunii martie 2022, când persoana vătămată însăşi i-a relatat scenariul infracţional. Prin urmare, nu era nevoie de crearea acestui scenariu câtă vreme banii au fost retraşi fără ca soţul persoanei vătămate să aibă cunoştinţă despre aceste operaţiuni”.

Aproape 50 de mii de euro trebuie să plătească șoferul de taxi

Ca urmare a celor întreprinse, taximetristul trebuie să achite 44.870 de euro echivalent în lei și 58.695 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale.

Ce spune instanța

Potrivit Judecătoriei din Cluj-Napoca:

”Suma este necuvenită având în vedere atitudinea victimei de participare totală, fără vinovăţie, în planul fantasmagoric de inducere şi menţinere în eroare creat de către inculpat (autovictimizare)”.

”Persoana vătămată a venit în întâmpinarea înşelăciunii. Este relevant în acest sens că remiterea către inculpat a sumei iniţiale de 5.000 euro s-a făcut la iniţiativa persoanei vătămate, chiar potrivit declaraţiei acesteia şi a soţului său. Succesul inculpatului a fost facilitat de imersiunea totală a victimei în planul infracţional, cauzată de susceptibilitatea şi plasticitatea psihică a acesteia, elemente sine qua non ale comiterii faptei”, citează antena3.ro.