Actual Politică

După SOS, apare partidul REPER. Șoșoacă și Cioloș vor să schimbe tabla politică

După SOS, apare partidul REPER. Șoșoacă și Cioloș vor să schimbe tabla politică

Dacian Cioloş însoţit de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa, Dragoş Tudorache au renunţat marţi la calitatea de membri ai USR şi declanşează înfiinţarea unei noi formaţiuni politice Reînnoim Proiectul European al României (REPER). Cei cinci rămân afiliaţi grupului Renew Europe din Parlamentul European.

După SOS, apare partidul REPER. Șoșoacă și Cioloș vor să schimbe tabla politică

Cei cinci consideră că actuala conducere a USR a îndepărtat partidul treptat, de valorile şi promisiunile cu care, spun aceştia, au fost aleşi şi au cerut şi obţinut votul a 2 milioane de cetăţeni români în campania electorală din 2019.

„Nu vedem la conducerea USR nici dorinţa, nici maturitatea de a accepta greşelile trecutului şi de a schimba o direcţie care duce partidul spre irelevanţă politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competenţe (oameni şi idei) şi de a dezvolta organizaţia. Vedem un cerc restrâns de membri care îşi consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre şi ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susţin cei cinci europarlamentari într-o declaraţie comună, conform unui comunicat de presă.

Cei cinci europarlamentari au declanşat, marţi, înfiinţarea partidului REPER – Reînnoim Proiectul European al României, „o nouă iniţiativă politică de dialog şi interacţiune cu societatea şi comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane şi soluţii pentru crizele şi provocările reale actuale din societatea românească: costul şi calitatea vieţii, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiţie, transformarea climatică şi digitală.

Iniţiatorii admit că există în societate dezamăgire şi neîncredere în partidele politice, dar că nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt, mai explică sursa menţionată.

„Îţi împărtăşim dezamăgirea. Noi, cei care am activat deja în politică într-un fel sau altul, ne asumăm partea noastră de responsabilitate. (…) Dacă nu te simţi reprezentată sau reprezentat de nici o organizaţie politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună. Transformarea României este posibilă numai dacă ştim cum să facem echipă, să găsim forme noi de conlucrare cu societatea – cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vor să fie activi, să participe la viaţa comunităţii lor şi a ţării, fie că trăiesc în România, fie peste hotare. Niciun partid politic din România nu a reuşit acest lucru până acum. Am văzut găşti, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe. Provocarea noastră este să facem o mare echipă”, se mai arată în manifestul REPER.

Cătălin Drulă: Eu nu am să le spun celor care abandonează proiectul decât la revedere

În momentul apariţiei comunicatului de presă a celor 5 europarlamentari USR prin care îşi anunţau demisia, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, era prezent în emisiunea ”România lui Cristache”, de pe contul de YouTube EVZ Capital. Fostul ministru al Transporturilor a răspuns, când a fost întrebat dacă Dacian Cioloș va demisiona din partid, că „la ora și minutul în care vorbim acum, nu din câte știu eu”.

„Eu nu am să le spun celor care abandonează proiectul decât la revedere. România nu are timp și energie de oameni nehotărâți”, a mai spus Drulă.