Actual Social

Breaking: După un lung șir de gafe, Ministrul Novak lovește în Rugby. Sportivii: „Nu vrem să fim trimiși la mall”

După un lung șir de gafe, Ministrul Novak lovește în Rugby. Sportivii: „Nu vrem să fim trimiși la mall”
(c) 2021 cosmin dragomir | cosmindragomir.info

Minstrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, nu reușește să se ridice la înălțimea funcției sale, se pare, după ce a reușit să deranjeze încă o ramură sportivă care înregistrează succese fără ajutor (sau poate cu unul foarte mic) din partea statului.

După ce Ana Maria Brânză l-a pus la punct, atunci când l-a lăsat cu mâna întinsă la aeroport, la sosirea ei de la Jocurile Olimpice, din simplul motiv că acesta nu a ridicat un deget pentru a-i susține pe sportivi, iar mai apoi a fost taxat de jurnaliști pentru că l-a ignorat pe campionul la natație Robert Glință, astăzi ministrul Novak este invocat într-o problemă serioasă și de Federația Română de Rugby.

David Popovici și Robert Glință, două mari valori în natație.

Înainte de toate, reamintim declarația scrimerei Ana Maria Brânză (Popescu):

„Am în spatele meu patru oameni. Atât am avut la jocuri. Pe lângă ei – apropo de finanţare, domnule ministru – am avut ca sparring-partneri sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate, pentru că nu mai am alţii. Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavoastră la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care nu am fost în stare să-l iau. Şi credeam că mă aşteptaţi cu cecul ăla de 5 milioane, dar nu e problemă, mai avem timp să mi-l daţi şi să facem o sală nouă pentru copiii aceia”, a spus Ana Maria Popescu la sosirea în țară, cu medalia de argint câștigată la JO.

Ministrului Novak i s-a pus pata pe stadionul nou-nouț de la Arcul de Trumf

Stadionul de Rugby unde se antrenează lotul național a stat în renovări ani de zile și anterior a fost peticit adesea din donații și sponsorizări. Stejarii nu au reprezentat o prioritate mulți ani și asta s-a văzut. Cu eforturi mari, astăzi s-a ajuns într-un punct al decenței, însă e posibil ca noua sclipire a stadionului să fi luat ochii unor grupuri de interese.

Brusc, ministrul Novak a devenit fan al rugbyului și dorește control asupra complexului sportiv situat în inima Capitalei. Iar Federația a reacționat printr-un comuncat tranșant:

În loc de sprijin pentru pregătirea în liniște a Cupei Mondiale, Ministrul Novak își duce mai departe planul de a deposeda rugby-ul de stadionul său legendar

Federația Română de Rugby consideră că înființarea Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf, care este adusă din nou în discuție în aceste zile, este doar primul pas prin care Ministerul Sportului va prelua și va administra după bunul plac baza sportivă, fără să țină cont de necesitățile sportului cu balonul oval și de istoria acestei arene.

Toate acestea se întâmplă când România a fost confirmată ca participantă la Cupa Mondială de Rugby, fiind singura echipă masculină reprezentativă a țării noastre care ia parte  la un eveniment global.

Deși avem convingerea că această luare de poziție, la fel ca toate cele care au fost făcute până acum de către Federația Română de Rugby,  nu va produce efecte, ne rezervăm dreptul de a lupta împotriva acestui abuz prin orice fel de mijloace. Începând de la acțiuni în instanță, continuând cu acțiuni de protest ale echipelor care vor fi văduvite de a folosi stadionul nostru legendar și până la campanii de strângere de semnături din partea românilor.

Nu știm care sunt interesele și care este motivul real pentru care Ministerul Sportului își dorește cu orice preț să administreze un complex sportiv, în condițiile în care angajații săi reclamă condițiile de muncă, schema subdimensionată de personal și salarizarea, iar raportul Curții de Conturi arată clar că această entitate nu poate gestiona astfel de stabilimente.

Acest demers al Ministrului Novak este în antiteză cu alte acțiuni recente ale sale în care vorbește despre descentralizare.

De aceea, dorim să îi adresăm public domnului ministru o întrebare simplă: câte terenuri de sport a reabilitat sau construit de când este în funcție?

Așteptăm și la această întrebare un răspuns din partea domnului ministru, așa cum așteptăm, de peste un an, răspunsuri la multe dintre întrebările adresate legate de situația Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf. Răspunsurile domniei sale de până acum, destul de evazive și ele, s-au dovedit a nu fi exact cum le-a prezentat dânsul.

rugby

Declarația pe care domnul ministru a făcut-o că “Rugbyul are prioritate”, având în vedere că trăim în țara în care un Ministru alege să nu respecte documentele Ministerului pe care îl conduce, nu poate să ne ofere nicio certitudine privind viitorul rugbyului românesc pe această arenă sportivă și nici nu ne conferă un climat de liniște și siguranță în pregătirea celei mai importante competiții sportive la care România va participa în 2023, Cupa Mondială.

Încheiem cu speranța că nu vom ajunge să pregătim Cupa Mondială așa cum am început procesul de calificare, prin mall-uri sau pe terenuri improprii și că rugbyul românesc va fi susținut pentru a putea reprezenta cu mândrie și onoare România. Într-un moment ca acesta avem nevoie de sprijinul și ajutorul tuturor, suporteri și autorități la cel mai înalt nivel, și sperăm că, însuși Premierul României, Nicolae Ciucă, va analiza acest caz, asigurându-se de respectarea actelor semnate între cele două instituții, Ministerul Sportului și Federația Română de Rugby,  pentru a îndrepta legal și moral situația Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf, redând FRR dreptul de folosință gratuită.

Biroul Federal al Federației Române de Rugby”, se arată în comunicatul emis de Federație.

FRR, singura federație din România care a aplicat pentru fonduri europene în vederea construcției de baze sportive în toate orașele unde există echipe de rugby

Federația Română de Rugby a depus, în 2021, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene fișa de reforme și investiții legată de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Propunerea se ridică la o valoare de peste 18 milioane de euro, perioada de implementare fiind între 2021 și 2025. Obiectivele acestei intervenții sunt în vederea îmbunătățirii condițiilor de desfășurare a activităților sportive regionale și naționale prin construirea unor baze sportive cu funcționalitate multiplă.

Astfel, baza va include printre altele, realizarea unui teren de rugby/fotbal de dimensiuni omologate, pistă de atletism, pistă de elan pentru sărituri în lungime și groapă de sărituri, gard de protecție în spatele buturilor de rugby, clădire de vestiare cu lojă pentru oficiali, două gradene metalice pentru spectatori având laolaltă 624 de locuri.

Bazele sportive propuse prin intervenție vor a fi construite în perioada 2022-2025 în următoarele localități: București, Timișoara, Cluj, Baia Mare, Galați, Gura Humorului, Suceava, Arad, Sibiu, Constanța, Mangalia, Iași, Alba Iulia, Brașov, Ploiești, Oradea, Pantelimon, Măgurele, Pașcani, Tecuci, Brăila, Mogoșoaia, Bârlad, Năvodari, Petroșani, Craiova.