Actual Social

Efectele pozitive ale războiului Rusia-Ucraina asupra sării produse în România

Efectele pozitive ale războiului Rusia-Ucraina asupra sării produse în România
seenews.com

În urma războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Belarusului, sarea românească are alte șanse pe piața locală. O mare cantitate de sare comercializată în România pentru consumul uman era asigurată de importurile de sare din Ucraina și Belarus, care au fost afectate de invazia Rusiei în țara vecină și de sancțiunile economice impuse Belarusului și care a permis trupelor rusești să atace Kievul de pe teritoriul său.

Efectele pozitive ale războiului Rusia-Ucraina asupra sării produse în România

Principala activitate a “SALROM”  – unicul producător autorizat de sare pe plan național, compania fiind clasificată drept societate de interes strategic – constă în exploatarea sării și a altor produse nemetalifere și prepararea acestora în vederea comercializării pe piața internă și externă.

Tipurile de sare care se comercializează în România

În România, în funcție de metoda de obținere, sunt vândute 3 tipuri de sare:

sare gemă, extrasă din zăcămintele de sare;

sare marină, obținută prin evaporare din apă de mare sau lacuri

sare recristalizată, obținută prin recristalizarea saramurii extrase prin sonde.

Preferințele consumatorilor se îndreaptă către sarea de mare și cea recristalizată, cumpărătorii fiind influențați de gradul de alb al produsului  și mai puțin atrași de sarea gemă, care conține o serie de minerale (calciu, magneziu, fier), benefice pentru consumator, dar care dau o culoare mai închisă față de sarea recristalizată sau sarea de mare. Mai mult, în cazul sării alimentare este dificil de concurat cu sarea de mare, importată din Turcia sau Egipt, având în vedere că pentru producerea acesteia cheltuielile sunt minime.

Pe piață există și o serie de sortimente de sare și produse de sare, care în marea majoritate sunt produse de nișă, precum sare roz de Himalaya sau sare albastră de Persia.

Ce investiții se fac pentru producerea sării românești

În programul de investiții pe anul 2022 al SALROM s-au prevăzut cheltuieli de investiții în cuantum de aproximativ 90 milioane lei, pentru:

menținerea capacității de producție

retehnologizarea și eficientizarea producției r

protecția mediului

protecția zăcămintelor

implementarea unui nou flux de măcinare modern în subteranul Sucursalei Salina Ocna Dej

 

modernizarea fluxurilor de preparare/ măcinare

implementarea de noi fluxuri automate de ambalare, paletizare și înfoliere

modernizarea instalației de recristalizare a sării cu tehnologie modernă la sucursala Salina Cacica

 

 

Potrivit sursei citate, într-un document al SALROM se precizează următoarele: ”Obiectivele de investiții vor avea drept scop modernizarea fluxurilor de producție, ambalare și comercializare a sării, reducerea costurilor de producție și creșterea competitivității”.