Actual

Elevii și-ar putea pierde bursele. Ce reguli nu trebuie să încalce

400.000 de elevi, Sursa foto GdS
Sursa foto GdS

Elevii și-ar putea pierde bursele. În cadrul unei instituții de învățământ, există anumite reguli care trebuie respectate. Cei care participă la cursuri trebuie să aibă în vedere un anumit comportament. În cazul în care elevii nu respectă indicațiile, aceștia pot risca să-și piardă bursa.

Tehnologia a luat amploare și face parte din viața noastră de zi cu zi. Generația tânără este din ce în ce mai dependentă de aceste dispozitive electronice. Aceștia nu se pot desprinde de telefoane și le folosesc în fiecare minut al zilei, chiar și la cursuri.

Elevii și-ar putea pierde bursele

Elevii ar putea rămâne fără banii de la stat. Cei care sunt prinși că folosesc telefoanele mobile în timpul orelor, se vor confrunta cu repercusiuni. Anumite școli au un sistem prin care elevii își predau telefoanele la începutul orelor. Aceștia le primesc înapoi la sfârșitul programului. Însă, anumiți  elevi își păcălesc profesorii și pleacă cu mai multe telefoane de acasă.

Telefoanele sau tabletele sunt interzise la oră. Dar, anumiți elevi refuză să respecte această regulă sau găsesc metode prin care să își poată păstra dispozitivele.

Sancțiuni pentru elevi

Elevii și-ar putea pierde bursele. Deși este interzisă utilizarea telefoanelor în clasă, unii elevi reușesc să facă acest lucru. În gimnaziu, anumiți elevi predau profesorilor telefoane mai vechi sau chiar unele care nu funcționează. În plus, elevii de liceu sunt reticenți cu privire la această regulă.

Tehnologia îi poate distrage pe elevi, iar aceștia nu mai sunt atenți la cursuri. De asemenea, telefoanele sunt folosite și pentru a copia la teste. Potrivit Ministerului Educației, elevii care nu respectă regulile s-ar putea confrunta cu sancțiuni. Printre care se numără mustrări sau chiar tăierea bursei.

Device-uri folosite în scop educațional

Legea Educației specifică în ce momente elevii au voie să folosească telefoanele mobile. De asemenea, regulamentele școlare au abordat acest subiect de importanță majoră pentru vremurile actuale. Conform regulilor, device-urile trebuie folosite doar în scop educațional. În schimb, elevii văd telefoanele ca un mod de a copia sau de a ține pasul cu rețelele de socializare.

„Rugămintea noastră către părinti este la dânşii, pentru că au recunoscut că pleacă cu câte două telefoane de acasă. Tentaţia lor mare era mai puţin cu joculeţele şi reţelele de socializare, ci filmuleţele sau pozele pe care să le încarce pe reţele. ” a explicat Daniela Voinea, directoare.

Distragerea atenției și lipsa concentrării

Tehnologie poate avea un impact destul de negativ la nivelul tinerilor. Aceștia ajung să aibă probleme din punct de vedere al concentrării. Astfel, mediul academic nu este unul prielnic pentru folosirea telefoanelor. Dar, se pare că sancțiunile nu îi impresionează pe elevi. Profesorii nu îi pot percheziționa, așa că se merge pe principiul încrederii. Cele mai multe abateri legate de telefoane au loc la liceu.

Elevii și-ar putea pierde bursele. „Nerespectarea acestei prevederi din regulament conduce la sancţiuni conform statutului elevului, de la observaţie individuală, mustrare scrisă şi gradual retragerea bursei sociale, de merit sau tehnologice.” a semnalat Florin Lixandru, secretar de stat. Interzicerea telefonului mobil este o lege ce se aplică la nivel internațional, conform Observator .