Actual

Elevii și dascălii intră în vacanța de primăvară. Când vor reveni școlarii în sălile de clasă

elevi; sursă foto:aconomica.net
FOTO: economica.net

A venit vacanța dar nu cu trenul din Franța, elevii mai au de așteptat până ce vor intra în vacanța cea mare, dar se pot bucura de o binemeritată pauză cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Ei bine, atât piticii cât și elevii ceva mai mari vor intra în vacanță începând de joi, șase aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Când se întorc elevii la școală

Școlarii vor reveni în sălile de clasă într-o zi de miercuri, mai exact pe 19 aprilie, când va începe cel de-al 5-lea modul al anului școlar în curs, care, de altfel este și ultimul.

În privința vacanței de vară, aceasta va începe pe 17 iunie și se va sfârși pe 3 septembrie. Totodată, în zilele nelucrătoare, sau în cele de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

În altă ordine de idei, programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor derula în intervalul 27 februarie – 16 iunie, în perioade de câte cinci zile consecutive lucrătoare, decise individual de fiecare unitate școlară în parte. Cele două programe nu pot fi planificate în același interval cu cel al cursurilor.

Excepție vor face clasele de învățământ din ciclul, liceal filiera tehnologică, învățământul profesional și cel post-liceal, în perioadele aferente programelor Școala altfel și „Săptămâna verde” se vor organiza activități de instruire practică.

Pentru elevii din clasa a VIII-a, XII-a și a XIII-a anul școlar se va termina ceva mai repede față de restul școlarilor, aceștia vor termina cursurile cu o săptămână mai devreme, pe 11 iunie.

Structura anului școlar

Structura anului școlar 2022-2023 face ca data de 11 aprilie să fie cea de-a cincea zi din vacanța de de Paște. Vacanța de primăvară este formată în așa fel încât să cuprindă perioada sărbătorilor pascale sărbătorită atât de catolici cât și de creștini ortodocși.

În acest an creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 16 aprilie, în timp ce catolicii vor sărbători învierea Domnului Iisus Hristos pe 9 aprilie.

În aceste condiții ministrul Finanțelor a emis un ordin publicat de altfel și în Monitorul Oficial, prin care dascălii vor primi salariile cu trei zile mai devreme.

„Prin derogare de la prevederile art. 2 din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005 pentru reglementarea datei platii salariilor la instituțiile publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 2 februarie 2005, cu modificările și completarile ulterioare, ordonatorii principali de credite înscriși în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin achita în luna aprilie 2023 salariile aferente lunii martie 2023 la data stabilită în aceasta”, potrivit portalinvatamant.ro.

Prin urmare, 300.000 de angajați, vor beneficia de prevederile ordinului emis de ministrul de Finanțe. În concordanță cu ordinul nr.  Ministerul de Finanțe salariații din sistemul de învățământ își vor primi lefurile cu trei zile mai devreme, potrivit digi24.ro.