Actual

Enel face un anunț important! Cum vor veni facturile pentru lunile februarie-aprilie 2023

Logo Enel
Foto: capital.ro

Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare ENEL Energie/ ENEL Energie Muntenia, a spus cum vor veni facturile pentru lunile februarie-aprilie 2023.

„Zilele acestea emitem facturile pentru perioada de consum octombrie-ianuarie, iar pe parcursul lunii mai vom emite facturile aferente consumului lunii februarie și luna martie.”, a spus Ioana Krekan.

„Facturile pentru lunile de consum februarie, martie și aprilie, vor fi emise pentru fiecare lună de consum în parte. Am intrat deja într-un flux normal de facturare.”, a spus Ioana Krekan.

Dacă ai card de energie

Mai multe schimbări au apărut, potrivit OUG 32/2023, în legătură cu regulile ajutorului temporar acordat în 2023 pentru plata facturilor la energie.

Astfel, s-a introdus acum, prin ordonanța de față, o procedură de anulare/ emitere a cardului de energie, ce se va aplica în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.

Concret, beneficiarii de sprijin, posesori ai unui card de energie, au acum obligația ca, la schimbarea domiciliului sau reședinței, să anunțe Poșta Română. Informarea Poștei se poate face fie direct la oficiile poștale, fie telefonic.

Dacă un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum. Astfel, pot apărea trei situații:

  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum nu a mai fost emis un card de energie, se anulează cardul emis pentru vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului de sprijin, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul;
  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul/ reședința, se anulează și cardul de energie deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum, cu includerea beneficiarului care și-a schimbat domiciliul/ reședința și cu preluarea soldului disponibil de la noul loc de consum;
  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/ reședinței.

Ce poți achita

În cazul în care cardul de energie de la vechiul loc de consum a fost emis pentru mai mulți beneficiari, iar aceștia sunt în continuare beneficiari de sprijin, se va păstra valabilitatea cardului de energie în cauză, dar acesta nu va mai putea fi folosit de către cel care își schimbă domiciliul/ reședința. Interdicția se va înscrie atât în aplicația informatică folosită de Poștă, cât și în listele cu beneficiarii de sprijin.

Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Tot prin ordonanța apărută recent s-a făcut și extinderea listei surselor de energie pentru care pot fi acordați banii de la stat.