Actual Diverse

Eșec total, negocierile, în aer: Tarom anunță grevă 

Eșec total, negocierile, în aer: Tarom anunță grevă 

Diplomația este undeva la fundul sacului și nimeni nu o vede, deocamdată. Până și la Tarom, negiocierile conducerii cu sindicatele de profil au ajuns să stea ca și avioanele, în aer.

Eșec total, negocierile, în aer : Tarom anunță grevă

Negocierile dintre Sindicatul Unit Tarom (SUT) şi conducerea companiei pe tema Contractului Colectiv de Muncă au eşuat, iar sindicaliştii au anunţat marţi noapte că vor declanşa conflictul de muncă, urmând paşii legali, potrivit Agerpres.

Marți, 23 august, a avut loc o întâlnire oficială, în vederea încheierii unui Contract Colectiv de Muncă, între SC Tarom SA şi Sindicatul Unit Tarom (SUT). Care este rezultatul acestei întâlnirii o spun chiar reprezentanții SUT (Tarom), printr-un comunicat de presă.

Pe data de 23 august 2022 a fost ultima întâlnire în vederea încheierii unui Contract Colectiv de Muncă între SC TAROM SA şi Sindicatul Unit TAROM (SUT). Din păcate, compania TAROM a tratat superficial negocierile, care au durat timp de două luni, cu doar şapte şedinţe de negociere, fără să reuşească să înţeleagă situaţia financiară precară a angajaţilor care nu au mai avut creşteri salariale încă din anul 2008.

TAROM alege să renunţe cu foarte mare uşurinţă la angajaţi profesionişti, piloţi, mecanici, însoţitori de bord sau salariaţi din check-in, rampă, cargo, ticketing, cu zeci de ani de experienţă în domeniu, urmând un plan de restructurare care în scurt timp va contracta activitatea companiei, ce va ajunge dintr-o companie istorică o companie regională pe cale de dispariţie.

Nu putem înţelege cum acest director (Mihăiţă Ursu – directorul general TAROM) a preferat să angajeze însoţitori de bord de la o companie concurentă, BlueAir, şi nu a reangajat însoţitori de bord pensionari cu licenţă validă sau pe cei care au avut contract pe perioada determinată. Dl. Ursu lucrează cumva pentru BlueAir?,” se spune în comunicatul SUT, remis AGERPRES.

Concluzia este evidentă: Sindicatul Unit Tarom (SUT) demarează declanşarea conflictului de muncă la compania Tarom, urmând paşii legali. Sindicaliştii susţin, în continuare, faptul că revendicările salariale şi socio-profesionale ale angajaţilor Tarom au fost tratate , până acum, cu superficialitate.

”Angajaţii nu mai pot şi nu mai vor să fie sclavi pe plantaţia Tarom”

Sindicatul nu putea fi de acord ca salariaţii din Comercial, Financiar, Inflight, Dispecerii de Zbor, Securitatea Zborului, Însoţitori de bord, Piloţi, Quality, IT ş.a. să nu primească nimic la aceste negocieri.

Pentru prima dată în istoria sindicalismului din TAROM, membrii împuterniciţi în comisia de negociere a CCM au dat dovadă de unitate, neacceptând oferta discriminatorie a directorului general TAROM, dl. Mihăiţă Ursu.

Îl anunţăm pe dl. Ursu că ameninţările transmise pe e-mail către toţi angajaţii companiei nu vor avea efect, angajaţii nu mai pot şi nu mai vor să fie sclavi pe plantaţia TAROM,” mai spune preşedintele SUT, Narcis Paşcu.

Preşedintele Sindicatului Unit TAROM (SUT), Narcis Paşcu, a afirmat, în repetate rânduri, că managementul TAROM îşi bate joc de proprii angajaţi, deoarece în cadrul negocierilor nu s-a obţinut creşterea salariilor nici măcar cu rata inflaţiei, citat de media.

Care sunt pașii legali ai unei greve

Zilele trecute, în cadrul unor declaraţii de presă, avocatul SUT, Costel Gâlcă, spunea că greva la TAROM se va declanşa cu probabilitate, urmând, desigur, pașii legali.

Aţi întrebat la un moment dat dacă se va declanşa greva? Da, foarte probabil se va declanşa. Şi aţi întrebat când. Eu pot să vă spun că începând cel mai probabil cu săptămâna viitoare în fiecare zi putem să avem grevă. Grevă de avertisment, urmând ca ulterior să fie grevă generală, astfel încât întreaga activitate TAROM să fie blocată, iar dragii noştri parlamentari să nu poată zbura, să-şi ia diurnele de la Bruxelles.

De la începutul lunii septembrie, dragii noştri parlamentari vor sta acasă, pentru că avem acest drept legal recunoscut prin lege, ca în situaţia în care o negociere colectivă nu se încheie cu acordul părţilor să putem să declanşăm greva. Deci, este absolut normal,” a afirmat avocatul SUT, Costel Gâlcă.

Foto: arhiva