Actual Diverse

”Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen,” afirmă un comisar european care recunoaște că am așteptat cam mult

”Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen,” afirmă un comisar european care recunoaște că am așteptat cam mult
Infoactual

Numărătoarea inversă a început. Ziua deciziei finale se apropie cu pași repezi. Un spațiu Schengen va fi mai puternic cu România. Cine spune aceasta mai exact, în cele ce urmează.

”Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen,” afirmă un comisar european care recunoaște că am așteptat cam mult

Hotărârea privind aderarea României la Schengen ar urma să fie luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) la data de 8 decembrie 2022, iar Comisia Europeană cere Consiliului să ia „deciziile necesare, fără nicio întârziere”, pentru a permite aderarea deplină a celor trei state nominalizate – România, Bulgaria și Croația.

O decizie istorică

Statele membre trebuie să ia „decizia istorică și în interesul tuturor” de a accepta România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen, a declarat miercuri comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

La finalul Colegiului Comisarilor, comisarul european Johansson a spus că România, Bulgaria și Croația sunt pe deplin pregătite pentru a intra în spațiul Schengen, arătând că așteptarea a fost prea lungă.

„Este momentul să mai intre încă 3 state, pentru un spațiu Schengen mai puternic cu România, Bulgaria și Croația. E momentul să le spunem bine ați venit … Mă aștept de la statele membre să ia această decizie importantă, istorică și în intersul nostru, al tuturor”, a subliniat comisarul european.

Opinia specialistului european este că toate cele trei state au dat dovezi solide că au îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen.

În documentul adoptat joi, la finalul reuniunii Colegiului Comisarilor, Comisia Europeană solicită Consiliului „să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen”.

Și pentru aceasta, au fost aduse argumente solide care demonstrează juridic, teoretic și practic, că România și celelalte țări nominalizate chiar își merită locul, pe care și l-a câștigat cu mult efort, în cadrul existent deja al Uniunii Europene. Un argument puternic în acest sens fiind un „management puternic” la frontiere, prin supraveghere și controale sistematice, precum și cooperarea polițienească internațională.

În același timp, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, citată de media, a menționat că raportul CE este „extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen”: „Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”.

Și premierul Nicolae Ciucă este încrezător în aderarea meritată a României la spațiul Schengen.

„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al unei integrări europene aprofundate”, a scris premierul Ciucă pe pagina de Twitter.

Trebuie să amintim și noi faptul că România se confruntă cu opoziția Olandei, dar și cu cea a Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii țării noastre în spațiul Schengen.