Actual International

Europa va putea comanda gaz din Turcia. Gazele rusești vor fi redirecționate către UE prin această țară

Europa va putea comanda gaz din Turcia. Gazele rusești vor fi redirecționate către UE prin această țară
news.italy24.press

Vladimir Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze din Europa în Turcia.

În data de 19 octombrie 2022, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia va crea un hub internațional din care gazul rusesc poate fi furnizat Europei.

Recep Tayyip Erdogan a vorbit în Parlament la o întâlnire a fracțiunii Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), condusă de el.

Europa va comanda gaz din Turcia

Potrivit președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan „Europa se confruntă acum cu întrebarea cum să ne încălzim în iarna viitoare. Nu avem o astfel de problemă. Am convenit cu președintele rus, Vladimir Putin, să creăm un hub de gaze în țara noastră, prin care gazele naturale, după cum spune el, pot fi livrate în Europa. Astfel, Europa va comanda gaz din Turcia”.

Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze din Europa în Turcia

Adresându-se la forumul Russian Energy Week de săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze din Europa în Turcia și redirecționarea volumului de gaz, al cărui tranzit nu mai este posibil prin Nord Stream, către acest hub. Potrivit acestuia, ar putea presupune construirea unui alt sistem de gazoducte și crearea unui hub în Turcia, prin care să fie furnizate gaze către țări terțe, în primul rând țări europene, dacă acestea sunt interesate.

Inițial, crearea unui hub de gaze în Turcia a fost discutată pe data de 13 octombrie 2022, la Astana (capitala Kazahstanului), în cadrul discuțiilor dintre președinții rus,Vladimir Putin și turc, Erdogan.

Conform celor precizate de președintele turc, Erdogan, hub-ul ar trebui să fie înființat cât mai curând posibil, iar cel mai potrivit loc pentru acesta este regiunea Tracia din partea europeană a Turciei, citează tass.com.

Când va fi construit un astfel de hub

Potrivit liderului turc, hub-ul ar trebui să fie înființat cât mai curând posibil, iar cel mai potrivit loc pentru acesta este regiunea Tracia din partea europeană a Turciei.