Actual Social

Europol se așteaptă la o avalanșă de cereri dacă se majorează vârsta de pensionare. Există și o estimare a numărului acestora

Europol se așteaptă la o avalanșă de cereri dacă se majorează vârsta de pensionare. Există și o estimare a numărului acestora
EVZ

Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, după cum a recomandat Banca Mondială, în cadrul propunerilor pentru reforma pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR). Decizia aceasta, însă, nu va fi deloc pe placul angajaților din sistemul de apărare, a căror reacție poate fi una negativă.

Europol se așteaptă la o avalanșă de cereri dacă se majorează vârsta de pensionare. Există și o estimare a numărului acestora

Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, care are în componență 11.500 membri a declarat pentru G4Media că intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani va determina o situație fără precedent, cu efecte negative în sistemul de apărare din cauză că societatea se va confrunta cu o avalanșă de demisii și cereri de pensionare.

Șeful Sindicatului Europol: ”Vom avea o avalanșă de cereri de pensionare dacă se majorează vârsta de pensionare. Estimările noastre sunt la peste 5000 de solicitări.”

Liderul Andreica susține că polițiștii nu vor mai fi atrași de această meserie cu atât mai mult cu cât, spune liderul Europol, ”mai trăiesc 11 ani după pensionare, în timp ce orice alt cetățean trăiește cu 7 ani mai mult”, fiind vorba despre următoarel aspecte:

”Ultimele discuții din spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a interveni pe condițiile de pensionare în sistemul militar, respectiv intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani, va determina o situație fără precedent la nivelul întregului sistem de apărare, ordine publică și securitate națională, chiar mai efervescentă decât cea din 2017 de pe vremea lui Carmen Dan.

Nemulțumirea noastre vine ca urmare a populismului și demagogiei din jurul subiectului legate de pensiile militare, care nu sunt pensii speciale. Pornind de la această premisă, orice modificare a legislației ar trebui să producă efecte pentru viitor, să fie predictibile și să ofere posibilitatea angajaților din sistem să aprecieze dacă mai rămân în sistem sau îl vor părăsi.

În acest moment, vârsta de pensionare pentru polițiști/militari este de 60 de ani. Polițiștii/militarii care lucrează în condiții speciale de muncă (pirotehniști, parașutiști, operativi etc.) beneficiază de un spor de vechime ce variază în funcție de condițiile de muncă, respectiv de 3/6/12 luni la an care se reduc din vârsta de pensionare, dar nu mai mai mult de 13 ani. În traducere liberă, un polițist se poate pensiona cel mai de vreme la 47 ani, doar dacă a lucrat toată perioada de activitate exclusiv in condiții speciale de muncă.

Prin modificările preconizate, vom avea o avalanșă de cereri de pensionare a ultimilor polițiști care au rezistat dezinformărilor din ultimii ani cu privire la modificarea condițiilor de pensionare. Dar în același timp, vom avea și foarte multe demisii în condițiile în care această profesie nu mai este atractivă și nu mai are niciun fel de avantaj. Estimările noastre cu privire la numărul pensionărilor din MAI, inclusiv cele pe caz medical, le estimăm la peste 5000 de cereri.

Noi avem o problemă și o opoziție față de creșterea vârstei de pensionare pentru simplul motiv că speranța de viață în rândul polițiștilor este de aproximativ 11 ani, în condițiile în care media la nivel național pentru celelalte categorii de pensionari este de aproximativ 18 ani. Cu alte cuvinte, polițiștii mai trăiesc 11 ani după pensionare, în timp ce orice alt cetățean trăiește cu 7 ani mai mult.

Și asta luând în considerare faptul că vârsta medie de pensionare pentru polițiști este de 52 ani iar pentru celelalte categorii de salariați este de 63 ani. Din punctul nostru de vedere, putem discuta despre creșterea vârstei de pensionare în cazul polițiștilor doar după ce Guvernul va lua măsuri concrete pentru a determina creșterea speranței de viață.

Asta înseamnă să îmbunătățească condițiile de muncă, să ofere servicii de refacere/recuperare a capacității de muncă și un nivel de trai care să ne apropie de media națională a speranței de viață.”

În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD) a declarat, într-o intervenție în direct la Antena 3:

Nu există nici un proiect de act normativ în acest moment. Există discuții cu Banca Mondială și Comisia Europeană (…) Eu nu cred în nici o legiferare până la o discuție în prealabil cu partenerii sociali”.

Și totuși Banca Mondială, într-un document publicat în exclusivitate de Economedia.ro, propune astfel ca vârsta de pensionare să crească treptat până la 65 de ani pentru toate pensiile de serviciu.

Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani în prezent pentru majoritatea categoriilor de pensii de serviciu și instituția propune creșterea vârstei de pensionare cu 0,5 ani în fiecare an calendaristic, până când aceasta va ajunge la 65 de ani.