Actual International

Evenimentul mondial al zilei: Donald Trump, audiat de procurorul general al SUA. Întrebarea momentului: va fi sau nu arestat

Evenimentul mondial al zilei: Donald Trump, audiat de procurorul general al SUA. Întrebarea momentului: va fi sau nu arestat
Foto: New York Times

La câteva zile după ce evaluatorul său imobiliar a predat 36.000 de documente, Donald Trump trebuie să răspundă la întrebările procurorului general din New York, Letitia James, în ancheta cu privire la afacerea sa de familie din domeniul imobiliar.

Evenimentul mondial al zilei: Donald Trump, audiat de procurorul general al SUA. Întrebarea momentului: va fi sau nu arestat

Donald Trump a acceptat să se prezinte la biroul procurorului general din New York miercuri dimineață, pentru o depoziție în cadrul anchetei despre imperiul imobiliar al familiei sale.

Fostul președinte american s-a îmbrăcat elegant ca de obicei, cu un costum albastru și cravată roșie. El a fost văzut plecând de la  Trump Tower, pentru a fi interogat din partea procurorului general din New York, Letitia James, la două zile după ce reședința sa din Mar-a-Lago a fost perchezită de FBI în legătură cu o altă anchetă, independentă de motivul vizitei de astăzi, miercuri, 10 august.

Cu o seară înaintea acestui eveniment, mondial, pentru că la el asistă o întreagă planetă, Trump a confirmat prezenta mărturie într-o postare pe Truth Social. Fostul președinte al Americii a acceptat să răspundă la întrebări, în cadrul anchetei civile de lungă durată asupra afacerii sale de ”mogul” imobiliar, potrivit Daily Mail.

Trump a atacat-o pe James, care este de culoare, în postarea sa de marți seara pe pe Truth Social, spunând că este „rasistă”, afirmând că ancheta  este „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria SUA”.

Audiere și analiză

La ora când scriem materialul, Trump este interogat în cadrul anchetei și răspunde la întrebările pregătite din timp de oamenii legii americani. Mărturia fostului președinte, căutată de mult timp, reprezintă un punct de cotitură într-o anchetă civilă privind practicile sale de afaceri. Este una dintre multiplele investigații active în care este implicat domnul Trump.

Analiza tabloidului american  New York Times subliniază unicitatea momentului. Interogarea de miercuri sub jurământ a lui Donald Trump de către biroul procurorului general din New York reprezintă un punct de cotitură crucial în cadrul unei anchete civile de lungă durată privind practicile sale de afaceri.

Miza pentru domnul Trump este neobișnuit de mare. Deși a stat la numeroase depoziții de-a lungul anilor, el s-a luptat luni de zile pentru a evita mărturia din această săptămână, care ar putea influența rezultatul anchetei privind fostul președinte și afacerea imobiliară a familiei sale, Trump Organization.

Ultima Oră. Trump  nu a răspuns la întrebările procurorului deoarece a invocat că își exercită dreptul la al cincilea amendament împotriva autoincriminării.

Atunci când au fost interogați, în ultimele zile, doi dintre copiii săi, Ivanka Trump și Donald Trump Jr. nu au invocat al cincilea amendament.