International

Evgheni Prigojin: „Nu mai luați prizonieri de război! Îi vom ucide pe toți cei aflați pe câmpul de luptă”

Evgheni Prigojin
Sursa foto: themoscowtimes.com

Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, unul dintre potentații ruși care încearcă să își mărească influența la Kremlin, a declarat că de acum înainte le va da instrucțiuni mercenarilor săi să nu mai captureze prizonieri de război.

„Nu mai luați prizonieri de război! Îi vom ucide pe toți cei aflați pe câmpul de luptă”, a declarat Prigojin duminică, într-o înregistrare audio postată pe contul de Telegram al serviciului său de presă.

Se pare că decizia lui Prigojin a fost luată ca răspuns la o așa-numită „conversație interceptată” postată pe un cont de Telegram neoficial afiliat grupului Wagner, conversație care ar fi avut loc între doi soldați ucraineni care decideau să împuște un prizonier de război. Conform specialiștilor care au analizat înregistrarea incriminată, cele două persoane din fișierul audio de 21 de secunde vorbesc în limba rusă, nu menționează dacă prizonierul este rus și nici nu dau vreun indiciu că ei înșiși sunt ucraineni.

Potrivit Kyiev Independent, nu se oferă nicio dovadă vizuală sau informații contextuale cu privire la înregistrare, ceea ce face ca autenticitatea acesteia să fie foarte îndoielnică. Conform sursei citate, mass-media rusești și canalele Telegram au produs în trecut mai multe „conversații interceptate” false, realizate cu stângăcie, care pretindeau că sunt între soldați sau comandanți ucraineni.

Mercenarii au recunoscut crimele

Pe de altă parte, grupul Wagner, care este susținut de statul rus, a fost acuzat în repetate rânduri de torturarea și executarea civililor și a prizonierilor de război în Ucraina, Siria și în alte țări.

Foști mercenari Wagner au mărturisit pe 17 aprilie că au ucis zeci de prizonieri de război ucraineni, civili, inclusiv copii.

În interviul acordat presei ruse de opoziție, unul dintre foștii mercenari a declarat că au primit ordin de la Prigojin însuși să facă „curățenie” în Soledar și Bahmut din regiunea Donețk, ceea ce înseamnă să ucidă pe toată lumea.

După interviu, Prigojin a răspuns la relatările foștilor mercenari, numindu-le „minciuni flagrante”, adăugând că Wagner „nu s-a atins niciodată și nu se atinge” de copii. El a mai spus că persoanele care „răspândesc minciuni” despre Wagner sunt inamicul și că vor fi tratate „într-un mod special”.

Informații confirmate de dezertorii Wagner

Săptămâna trecută, Alexei Savichev, un fost mercenar Wagner în vârstă de 49 de ani, a recunoscut că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni și a povestit în detaliu cum arunca grenade în tranșeele unde erau ținuți soldații ucraineni răniți. Savichev, care este un fost condamnat rus recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a declarat că a participat la execuțiile unor prizonieri de război ucraineni în cele șase luni cât a luptat în estul Ucrainei. „Ni s-a spus să nu luăm niciun prizonier și să-i împușcăm pe loc”, a spus el pentru presa britanică.

Savichev a precizată că a „primit ordinul de a executa orice bărbat care avea 15 ani sau mai mult” și a descris cum au fost ucişi mercenarii Wagner care nu au urmat ordinele. Alexei Savichev și un alt dezertor din trupele Wagner, Azamat Uldarov, au făcut prima oară aceste dezvăluiri în interviuri video pentru Gulagu.net, organizaţie pentru drepturile omului care vizează corupţia şi tortura în Rusia.