Actual

Exclusiv! Cum s-a transformat Rusia într-un an de război? Ion Cristoiu: „Acum este înfricoșătoare, criminală, sperie”

Exclusiv! Cum s-a transformat Rusia într-un an de război? Ion Cristoiu: „Acum este înfricoșătoare, criminală, sperie”

Rusia s-a transformat radical în ochii Occidentului în ultimul an de război, devenind dintr-o putere regională, care „dădea doar din coadă” o putere mondială, „înfricoșătoare și criminală”, este de părere gazetarul Ion Cristoiu.

La podcastul Cristache și Cristoiu cei doi protagoniști au discutat despre împlinirea unui an de război în Ucraina. Cristoiu a argumentat faptul că Rusia s-a transformat dintr-o putere regională într-o putere mondială ca efect al războiului, iar politica de la Moscova se orientează către vremurile Uniunii Sovietice. La fel este și percepția europeană, care vede acum Rusia ca pe o țară înfricoșătoare, criminală, care sperie.

Transformarea Rusiei într-un an de război

„Din punct de vedere economic Rusia țaristă, dacă nu era revoluția bolșevică, avea un cuvânt de spus în Europa, era ca Uniunea Europeană fără Anglia. Când a apărut Uniunea Sovietică nu au mai avut drepturi. Asta i-a convenit și Occidentului, care nu a mai avut un concurent economic, dar și Rusiei, care s-a dezvoltat singură.

Acum Putin s-a retras din Europa. În istoria ei a fost mereu o pendulare: suntem asiatici sau europeni? Europeni suntem până la Volga, restul, suntem Asia. Atunci unii țari au fost pro-occidentali, alții anti-occidentali. Acum avem în față un eșec al occidentalizării Rusiei, care s-a întors spre răsărit. (…) Rusia acum este pentru Occident înfricoșătoare, criminală, dar sperie. Înainte doar dădea din coadă”, este de părere gazetarul.

Schimbări geopolitice în regiune

Ion Cristoiu este de părere că un alt efect al războiului din Ucraina a fost reorientarea politicii americane de la centrul economic al Europei către periferia sa, mai precis către est și țările baltice. La fel ca în timpul invaziei din Irak, când vestul european nu a susținut intervenția, dar estul pro-american a făcut-o, la fel s-ar întâmpla și astăzi.

„Europa de Est este folosită de americani în bătălia cu vestul. Amenințarea este o chestiune populistă, cei din est folosesc ca scuză pericolul rusesc. America închide ochii la încălcările democrației, nu îi interesează de reguli. Ei închid ochii câtă vreme ești aliatul lor.

Țările baltice comandă vestului ce să facă, nu mai există vocea lui Macron, este un pariu al țărilor din est. Apelul la „ce au făcut rușii până nu știu când” e populist din perspectiva mea. Roma ne-a cucerit, turcii ne-au cucerit, ungurii”, spune gazetarul.

O altă problemă apărută în ultimul an, din perspectiva lui Ion Cristoiu, este pierderea libertății presei.

„În timpul celei mai dure perioade din Războiul Rece, articolului lui Hersh arăta că CIA a făcut ilegalități în numele luptei împotriva Uniunii Sovietice. O anchetă în așa fel încât comisia senatorială a dezvăluit într-un raport și a denunțat lovitura de stat din Chile.

În timpul războiului din Vietnam, care a fost susținut de președinții americani, era lupta împotriva comunismului. Era cineva în SUA, jurnalist, să fie de acord cu războiul din Vietnam? Acum toată lumea este de acord cu războiul.

Misiunea jurnalistului adevărat este de a fi obiectiv și de a nu fi activist. Este o crimă ce se face. Am avut un discurs al lui Putin adresat poporului rus, misiunea jurnalistului era să vadă ce a urmărit, ce a obținut și ce influență are în acest moment asupra războiului. Ce e aia „discurs delirant”? Delirant că zice că Occidentul este de vină pentru război?”, spune Ion Cristoiu.

Gazetarul a transmis că astăzi, oricine nu este de acord cu Zelenski face implicit propagandă rusească și este condamnat pentru asta.