International

Volodimir Zelenski despre relația dintre Beijing și Moscova. ”Dacă Beijingul se aliază cu Rusia, va fi un război mondial”

sursă foto: evz.ro; președintele ucrainean Volodimir Zelenski
FOTO: evz.ro

Volodimir Zelenski a declarat că, în cazul în care China va ajuta Rusia în efortul său de război împotriva Ucrainei, va avea loc un nou război mondial. Președintele ucrainean a avertizat China, într-un interviu acordat luni unui ziar, să nu sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și a spus că acest lucru ar putea duce la un război mondial.

Comentariile lui Zelenski au fost făcute în timp ce China a declarat că Statele Unite nu sunt în poziția de a face cereri, după ce, în weekend, cel mai înalt diplomat american l-a avertizat pe omologul său chinez împotriva furnizării de arme de către China Rusiei în războiul său din Ucraina.

Comentariul lui Zelenski vine în urma avertismentului SUA

Volodimir Zelenski într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt consideră că „Este important ca Beijingul să nu sprijine Federația Rusă în acest război”. Președintele ucrainean își continuă discursul și precizează că „De fapt, aș vrea ca ea (n.r. China) să fie de partea noastră.

În acest moment, însă, nu cred că este posibil. Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că, dacă Beijingul se aliază cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China este conștientă de acest lucru” conchide Zelesnki.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe  șeful diplomației chineze Wang Yi cu privire la consecințele pe care le va avea dacă Republica Populară China va oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina. Blinken, într-un interviu acordat după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Wang Yu, că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Moscovei.

Dar văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici”, a adăugat oficialul american. „Pentru că, dacă Beijingul se aliază cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China este conștientă de acest lucru”, a subliniat secretarul de stat Anthony Blinken.

Zelenski a informat Chișinăul despre o lovitură de stat orchestrată de Rusia

Revenind la Moldova, Zelenski a declarat pentru Die Welt că Ucraina i-a transmis președintelui moldovean Maia Sandu informații care sugerează că Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova.

Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar mi-a mulțumit pentru informații. Ea cunoaște foarte bine situația noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a adăugat el.

Kremlinul a declarat luni că relațiile Rusiei cu Republica Moldova sunt foarte tensionate și i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească, la o săptămână după ce Chișinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat rusească, potrivit jpost.com.