Actual Politică

Exclusiv. Nicolae Ciucă amână evaluarea miniştrilor, pentru la toamnă

Exclusiv. Nicolae Ciucă amână evaluarea miniştrilor, pentru la toamnă
FOTO: Guvernul României

Evaluarea miniştrilor la şase luni a fost amânată pentru finalul anului, când cabinetul lui Nicolae Ciucă va împlini un an. Această evaluare a fost anunţată de Florin Cîţu, atunci când era preşedinte al PNL, idee care nu a fost primită cu bucurie nici de PNL, nici de PSD.

Nicolae Ciucă amână evaluarea miniştrilor, pentru la toamnă

O oarecare supărare există din partea premierului Nicolae Ciucă. Supărarea acestuia vine şi din faptul că nu există minister care să fi cheltuit peste 50 la sută din banii de investiţii pe prima jumătate a anului. Dacă premierul ar face o evaluare acum legată de accesarea banilor din fondurile europene, ar însemna că premierul va remana peste jumătate de cabinet, ne-au declarat surse din interiorul PNL.

Evaluarea miniştrilor cabinetului Ciucă se va face la un an de la investire, adică în luna noiembrie a acestui an. Discuţii pe tema fondurilor europene s-au purtat şi ieri n cadrul întâlnirii premierului cu primarii liberali şi unde s-a recunoscut că sunt întârzieri mari. Foarte multe proiecte sunt blocate, fie la ministere, fie la Ministrul Dezvoltării acolo unde probleme au fost ridicate atât de liberali, cât şi de social democraţi, ne-au mai spus sursele noastre.

Ministrul Boloș: Doar jumătate din fondurile europene pe exercițiul 2014-2020 au fost absorbite

Despre aceste întârzieri a vorbit şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Din 24 miliarde de euro, bani prevăzuţi a fi absorbiţi de România din programe europene, doar jumătate au fost absorbiţi, etapa urmând să se încheie la 31 decembrie 2023.

„Din păcate şi aici suntem într-o situaţie destul de critică, nu mă feresc să spun acest lucru, pentru că avem două bugete, pe politica de coeziune pe care trebuie să le gestionăm, avem o perioadă de programare, 2014 – 2020 care încă nu este încheiată. Ea se va încheia pe 31 decembrie 2023 şi din păcate cifrele vorbesc. 24 de miliarde de euro este bugetul, absorbţia este de 12 miliarde de euro. Mai sunt 12 miliarde de euro, e o sumă imensă pentru ceea ce înseamnă investiţiile României şi pe care de acum înainte va trebui să găsim modalităţile prin care, măsurile prin care această sumă să nu o pierdem”, a declarat Marcel Boloş la Digi24, adăugând că este regretabil.

Legat de evaluarea minştrilor a vorbit joi şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că o discuţie despre evaluarea miniştrilor „nu face bine” în actualul context.

„Nu aş recomanda, aşa, nişte evaluări, acum, în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniştri nu performează, premierul are oricând la dispoziţie texte constituţionale să solicite schimbarea lui. Nu cred că ne face bine o mare discuţie, care e mai bun ministru şi care este mai slab”, a arătat şeful statului.

O evaluare a cabinetului Ciucă a avut loc în martie, la patru luni de mandat. Florin Cîţu spunea atunci că vrea evaluarea miniştrilor liberalilor şi a Guvernului în general pentru a vedea performanţa.

„Fac o evaluare a miniştrilor pentru a vedea performanţa Guvernului. Mă interesează în primul rând, e adevărat, PNL, dar mă interesează şi performanţa Guvernului. Sunt câteva lucruri la care se uită, în special implementarea reformelor din PNRR.  Nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina că nu putem să facem o reformă sau alta”, declara în martie Florin Cîţu, când încă era preşedinte PNL.