Actual

Exclusiv. Răsturnare de situație privind alegerile din Turcia. Ion Cristoiu spune că Erdogan nu a vrut să câștige din primul tur: „Primăvara arabă era pregătită”

Ion Cristoiu spune că Recep Erdogan nu a vrut să câștige din primul tur alegerile
sursa foto: captură video

Ziua de luni, 15 mai, a fost una de foc pe canalul de Youtube EVZ Capital, după ce Ion Cristoiu și Ionuț Cristache au discutat, în cadrul podcastului HAI România, despre alegerile din Turcia.

Astfel, în pofida sondajelor de opinie care îl dădeau drept câștigător pe Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției, din primul tur, președintele în funcție al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a reușit sa iasă pe primul loc la doar un procent distanță de rezultatul care i-ar fi adus încă cinci ani de putere asupra Turciei.

Întregul podcast HAI România de luni, 15 mai, poate fi vizionat AICI.

Erdogan, planuri de neo-otomanism

Ion Cristoiu a vorbit în primul rând de neo-otomanismul, adică planul prin care Recep Erdogan a vrut să ofere, în ultimele două decenii, o importanță mai mare Turciei, motiv pentru care a încercat să iasă de sub tutela Americii.

„Erdogan a încercat să dea Turciei ceea ce așteaptă de mult, un rol regional uriaș, să fie un mare actor în această zonă, chiar în detrimentul Rusiei. Toată centura dinspre sud a republicilor recent eliberate, foste sovietice, sunt toate turcomene, îmi e limpede. A încercat acest lucru. Primul lucru pe care tre să îl faci când joci un rol este să ieși de sub tutela Americii. Este un fals că el a fost pro-Putin. A încercat ca și Viktor Orban să aibă un rol propriu, un negociator”, a explicat jurnalistul.

Totuși, Ion Cristoiu a venit cu o teorie interesantă, bazată pe mersul lucrurilor din ultima zi, conform căreia Erdogan ar fi ales personal să nu câștige alegerile din primul tur, asta pentru a nu crea instabilitate socială în țară, în condițiile în care sondajele de opinie de până acum au oferit publicului alte așteptări. Alegând să nu câştige din primul tur, Erdogan a contracarat o primăvară arabă, a explicat Ion Cristoiu.

„Să luăm aceste alegeri. După părerea mea, care este originală, Erdogan a contracarat o primăvară arabă necâștigând din turul 1. Dacă vă uitați, scenariul a fost în felul următor: primul lucru care mi-a mirosit în toată povestea asta era faptul că Erdogan e de 20 de ani. El are fani. Și mie mi-au scris când am avut unele îndoieli. Și carismatic, a făcut totuși tunelul ăla pe sub mare care unește cele două părți ale Istanbulului.

S-au unit cele șase partide de opoziție, mai rău decât CDR-ismul (Convenția Democrată Română), adică sunt și de dreapta și de stânga, adică hai să-l dăm jos pe Erdogan. Nici nu s-au apucat să îl numească pe domnul acela de 74 de ani, la care nu mă chinui acum să îi pronunț numele, pentru că nu cred că va fi nevoie, că și deja l-au dat câștigător din primul tur. S-a băgat prin sondajele de opinie tot timpul, tot timpul. Dacă vă uitați la presa lumii și la presa noastră de la jgheab veți vedea tema: Erdogan e pe ducă, gata că prima dată va fi învins din primul tur. În aceste condiții, imaginați-vă că Erdogan câștiga din primul tur. Primăvara arabă era pregătită, la asta americanii se pricep, mai greu la alegeri”, a transmis Ion Cristoiu.

Erdogan nu a vrut să câștige din primul tur

Reputatul gazetar își bazează presupunerile pe modul în care s-au numărat voturile azi-noapte, explicând cum în momentul în care numărătoarea ajunsese la 50%, Erdogan avea deja 52% din voturi, iar primarul Istanbulului spunea deja că s-au fraudat alegerile.

„Cum au mers rezultatele: Era 50% numărătoare, el avea 52% și opoziția, inclusiv primarul Istanbulului spune gata, s-au falsificat alegerile, da? Nicăieri în lume nu faci asta. Aștepți rezultatele, adică nu poți să spui deja 50% că e fraudă. Care era tema? Că ăla câștigă din primul tur, atenție, că așa se prefigura. După asta, în mod ciudat, am avut două lucruri: 1. el a început să scadă, dar în așa fel încât să ajungă la 49.40%, deci să nu aibă 50%, pentru că acolo, chiar dacă ai cu 10% mai mult decât celălalt, trebuie sa ai 50%. Și atenție, pe locul 3, spre surprinderea tuturor, s-a clasat acel azer, care are 5, 2%. În timp ce candidatul opoziției creștea, celălalt scădea, era între ei doi ceva ciudat. Nu poate să crească așa repede. Ajungi la 52% și dintr-o dată începe să scadă. Ăla are 5%, da? Ce avem acum? Opoziția s-a liniștit, intră în turul al doilea și cred că a fost controlat de Erdogan totul”, a mai completat gazetarul.

Invitatul lui Ionuţ Cristache spune că Erdogan a câștigat deja din primul tur, dar a ales să nu facă asta.

„Erdogan a câștigat din primul tur, dar a făcut așa în fel să nu câștige. Jur că a câștigat, 49, 4%, cutare. Dacă ții bine mașinăria acolo, că e de 20 de ani, ce mare brânză să mai dea 0.6%. Probabil că serviciile au funcționat, nu l-au trădat, contrar a ce am presupus eu.

Chiar regimul nostru nu e așa de certat cu Erdogan. Eu cred scenariul era pe primăvara arabă. Gândiți-vă încă o dată că la 50% iese primarul Istanbulului și spune că se falsifică numărătoarea. Ei nu mai spun asta acum. N-ai cum la 52% numărătoare și după asta a început cu început să scazi. Prima dată s-au luat dintr-o parte și după asta s-au dus în altă parte. Asta cred că a fost scopul. Asta nu înseamnă că băieții nu vor lucra în această perioadă. Mai trebuie să fim atenți la un lucru foarte ciudat, partidul lui a câștigat alegerile parlamentare. Cum să iasă unul la vot și să voteze partidul lui și să nu-l voteze pe el?”, a mai arătat Ion Cristoiu.