Actual International

Statele Unite stau cu ochii ațintiți pe Moscova, iar Rusia și NATO încep, în paralel, exerciții cu forțe nucleare

Statele Unite stau cu ochii ațintiți pe Moscova, iar Rusia și NATO încep, în paralel, exerciții cu forțe nucleare
Infoactual

Nimeni nu stă pe loc și toată lumea urmărește pe toată lumea. Privitorii asistă neputincioși la demonstrația armelor nucleare de pe o parte în alta a planetei, de la Moscova la Washington. De la Pentagon la Phenian (capitala Coreei de Nord). Și exemplelel ar putea continua.

Statele Unite stau cu ochii ațintiți pe Moscova, iar Rusia și NATO încep, în paralel, exerciții cu forțe nucleare

Oficiali americani de la Pentagon, cât și reprezentanți ai Serviciului de informații al SUA au declarat că urmăresc orice mișcări neașteptate sau neobișnuite ale armelor nucleare ale Moscovei, în timpul efectuării exercițiilor militare ale Rusiei.

„Credem că retorica nucleară rusă și decizia sa de a continua cu acest exercițiu în timpul războiului cu Ucraina sunt iresponsabile. Lansarea de arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este iresponsabilă”, a declarat un înalt oficial al apărării pentru CNN.

Grom-ul rusesc sau tunetele armelor de paradă

Un astfel de exercițiu rusesc, denumit Grom, „tunete” în traducere, se desfășoară în fiecare an.

„Apreciem că exercițiul se va întinde pe câteva zile. Va include acțiuni în limitele normale a ceea ce a făcut Rusia în trecut. Va include lansări de rachete reale și o desfășurare de active strategice”, a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al SUA.

Oficialii NATO și SUA au transmis că sunt încrezători că vor putea monitoriza cu exactitate orice activitate nucleară rusă în timpul exercițiului.

„Vom monitoriza, așa cum facem întotdeauna. Și, bineînțeles, vom rămâne vigilenți”, a spus și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Luni, 17 octombrie 2022, NATO începe exercițiul nuclear anual cunoscut sub numele de Steadfast Noon, iar SUA se află printre cele 14 națiuni participante. Acest exercițiu include avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar nu vor exista arme reale la bord, după cum au menționat reprezentanți ai NATO, implicați în acțiunea dată.

Și Finlanda stă cu ochii pe Rusia

Probabilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia rămâne ridicată, a spus și ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen. Oficialul finlandez a ținut să spună că în cazul în care țara agresoare va decide să facă un astfel de pas, acesta va fi ultima ei greșeală, potrivit Obozrevatel.

Și Kaikkonen, la rândul lui, a asigurat că reacția Uniunii Europene și a NATO, la utilizarea armelor nucleare, va fi dură. Cu toate acestea, reprezentantul Finlandei a avut un discurs temperat, menit să aducă liniște: ”Este înțelept să nu vorbim despre repercusiunile exacte la posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă”.