Actual International

Familia regală s-a adunat la patul Reginei, în castelul Balmoral. Marea Britanie e în lacrimi

Familia regală s-a adunat la patul Reginei, în castelul Balmoral. Marea Britanie e în lacrimi

O simplă declaraţie a purtătorului de cuvânt al Casei Regale de la orele dimineţii s-a transformat mai târziu într-o mare îngrijorare la nivel internaţional. Starea Reginei dă emoţii întregii lumi, dar mai ales familiei sale, care toată este la Palatul din Scoţia sau se află în drum.

Toată familia regală se adună la castelul Balmoral. Regina Elisabeta este sub supraveghere medicală

„După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală într-un comuniat oficial.

Regina Elisabeta a II-a se află, în aceste zile, la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde s-a întâlnit și cu Liz Truss acum două zile, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru, o decizie fără precedent – toți prim-miniștrii anterior au avut întâlnirea oficială cu suverana la Londra, la Buckingham.

Toții copiii Reginei sunt la Balmoral sau se îndreaptă spre Castel

Prințul Charles a ajuns la Castelul Balmoral, iar Prințul William a plecat și el spre Scoția, mai scrie BBC.

De asemenea, Prințul Harry și Meghan Markle au pleacat spre Scoția. Prințul Harry și soția acestuia, vor pleca spre Scoția pentru a o vedea pe Regină, a anunțat purtătorul de cuvânt al cuplului. Cei doi, care locuiesc de ceva vreme în Statele Unite, s-au aflat în Regatul Unit în urmă cu câteva zile pentru a onora diferite angajamente. Acum, Harry și Meghan sunt în Germania pentru a marca un an până la Jocurile Invictus. De acolo vor pleca curând spre Castelul Balmoral. Prințesa Anne a ajuns la Balmoral.

Andrew și Edward au plecat spre castel. Kate Middleton a rămas la Londra

Ducele de York – prințul Andrew a plecat de puțin timp spre Castelul Balmoral.

De asemenea, Contele și Contesa de Wessex, Edward și Sophie, sunt și ei în drum spre Scoția. Prințesa Anne se află deja acolo.

Conform informațiilor recente, toții copiii Reginei sunt la Balmoral sau se îndreaptă spre Castel.

Soția prințului William, Kate Middleton, a rămas la Windsor pentru că cei trei copii, George, Louis și Charlotte, sunt în prima zi de școală, au precizat cei de la Palatul Kensington.

BBC: Mișcarea rapidă a membrilor familiei regale subliniază seriozitatea situației

Vedem un grad de seriozitate care nu a mai fost văzut până acum, faptul că acel comunicat a fost emis într-o perioadă în care Palatul Buckingham este atât de reticent să facă orice comentariu cu privire la sănătatea Reginei, scrie corespondentul BBC la Casa Regală, Jonny Dymond.

Felul în care a fost formulat comunicat – că medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea ei și că ea rămâne sub supraveghere medicală, dar și mișcarea rapidă a membrilor importanți ai familiei regale spre Balmoral, toate indică un grad de îngrijorare mare pentru sănătatea suveranei în vârstă de 96 de ani. Cel mai probabil nu vom mai primi alte detalii de la Buckingham, pentru că, în general, astfel de lucruri nu sunt dezvăluite, însă faptul că familia se reunește la Balmoral este un indiciu puternic cu privire la seriozitatea situației.

BBC One a suspendat programul obișnuit, după anunțul privind starea de sănătate a Reginei

Programul obișnuit al BBC a fost întrerupt la ora locală 12:39 pentru a difuza declarația Palatului Buckingham. De atunci, canalul a difuzat în continuu știri despre starea de sănătate a reginei. Prezentatorul Huw Edwards poartă un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată neagră, în acord cu codul vestimentar al BBC pentru situațiile în care un membru al familiei regale moare, notează The Guardian.

Ce probleme de sănătate a avut regina Elisabeta a II-a în ultimul timp

Regina a continuat să-și asume o serie de angajamente publice chiar și după ce a împlinit vârsta de 90 de ani, dar a fost nevoită să-și reducă semnificativ agenda în acest an, din cauza unor probleme de mobilitate.

Suverana a avut în ultimii ani câteva probleme de sănătate mai serioase, scrie CNN.

În decembrie 2003, Regina a fost operată la genunchiul stâng, din cauza unor probleme cu cartilajul. O operație similară la genunchiul drept avusese loc la începutul aceluiași an.

Martie 2013 – Regina a fost spitalizată pentru a fi tratată pentru gastroenterită, o boală de stomac comună.

Mai 2021 – A lipsit de la slujba din Duminica Amintirii, după probleme cu spatele.

Octombrie 2021 –  Regina a petrecut o noapte la spital, unde i s-a făcut „investigații preliminare”, după cum a declarat atunci Palatul Regal.

Februarie 2022 –  Regina a făcut Covid-19, dar a avut simptome ușoare asemănătoare răcelii. A continuat să se achite de unele îndatoriri regale mai ușoare. De la diagnosticarea cu Covid-19, însă, regina a fost nevoită să-și anuleze sau să-și reducă prezența la anumite evenimente.

Ea nu a participat la toate celebrările pentru Jubileul de Platină din iunie – care a marcat cei 70 de ani pe tron – și pentru prima dată nu a fost la deschiderea oficială a noii sesiuni a Parlamentului, luna trecută, din cauza problemelor de mobilitate.

Mesajul noului premier

Șefa guvernului britanic a scris, un mesaj pe Twitter cu privire la starea de sănătate a Reginei.

„Întreaga țară este profund îngrijorată de informația de la Palatul Buckingham de după-amiază. Gândurile mele, și ale poporului Regatului Unit, sunt alături de Majestatea Sa, Regina, și de famila ei, în aceste momente”, a scris șefa guvernului de la Londra.

La puțin timp, și liderul opoziției laburiste și-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea suveranei și i-a urat acesteia să se însănătoșească rapid.

„Împreună cu restul țării, sunt profund îngrijorat de veștile de la Palatul Buckingham din această după-amiază. Gândurile mele sunt cu Majestatea Sa, Regina, și cu familia ei și mă alături tuturor de-a lungul Regatului Unit în speranța unei recuperări rapide”, a scris Keir Starmer.

Arhiepiscopul de Canterbury i-a trimis, de asemenea gânduri de „putere și confort” Reginei și a spus că „rugăciunile națiunii” sunt cu ea.

Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, este cea mai longevivă din istoria țării și a sărbătorit recent jubileul de platină. Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie.