Social

Familiile numeroase vor primi un voucher de 4.000 mii de lei! Vezi dacă te încadrezi

Bani Sursa foto capital
sursa foto: capital

Prin inițiative de sprijinire a creșterii natalității, Ministerul Familiei și-a propus să sprijine familiile cu mulți compii din România. Ministrul delegat pentru familie, Gabriela Firea, a stat de vorbă cu o familie cu patru copii despre viitoarele ajutoare guvernamentale pentru familiile numeroase.

„Familiile numeroase din România trebuie să simtă sprijinul Guvernului și al Parlamentului. De aceea, proiectele pe care le lucrez de un an de zile la Ministerul Familiei se referă la mai multe avantaje pentru familiile numeroase. Vom lansa în curând cardul familiilor numeroase, care va presupune reduceri la diferite servicii și pentru anumite produse”, a transmis Gabriela Firea, aflată în vizită la o familie cu patru copii.

Familiile numeroase vor primi un voucher de 1.500 de lei

„De asemenea, prin acest pachet de legi pentru stimularea natalității, dorim să ajutăm familiile să poată să achite mai ușor creșa, grădinița și serviciile after-school printr-un voucher de 1.500 de lei, fie la stat, fie la privat, care va fi un proiect apreciat de întreaga țară”, a mai precizat ministrul Familiei.

Gabriela Firea a mai declarat că Ministerul Familiei va începe să ofere vouchere de 2.500 de lei pentru mămicile însărcinate. Femeile vor putea folosi aceste tichete sociale pentru a plăti serviciile medicale care nu sunt acoperite de asigurarea lor. Deci, o femeie care este însărcinată și are deja mai mulți copii, ar primi în total 4000 de lei, dacă am aduna suma celor două vouchere.

„În plus, ne dorim să venim în sprijinul familiilor numeroase și, inclusiv, a celor care își formează acum o familie, iar într-o colaborare strânsă cu Ministerul de Finanțe, am obținut acordul domnului ministrul, Adrian Câciu, pentru a propune reducerea la 5% a TV-ului la produsele dedicate bebelușilor, și aici mă refer la scutece, lapte praf, mâncare pentru bebeluși”, a declarat Firea.

Concedierea, una dintre principalele temeri ale femeilor

Potențialul de concediere după concediul de maternitate este o problemă serioasă pentru multe femei din România care doresc să întemeieze o familie și să continue să lucreze după naștere. În trecut, multe firme au optat pentru concedierea femeilor care se întorc la muncă după concediul de maternitate, existând ocazii în care acestea au rămas fără loc de muncă încă din timpul sarcinii.

Ca urmare, Firea a propus mai multe acte legislative care ar face ilegală concedierea de către companii a femeilor care se întorc din concediul postnatal pentru o perioadă lungă de timp.

„Sunt și alte proiecte pe care le-am inclus în aceste pachete pentru stimularea natalității, inclusiv acela de a proteja femeile atunci când se întorc la serviciu din post-natal,să nu poată să fie concediate o perioadă de timp, pentru că au fost cazuri în România. De asemenea, vom impleta Directiva Uniunii Europene, care a fost lansată în august anul trecut pentru un program flexibil dedicat familiilor cu copii”, a transmis Gabriela Firea, citată de Antena 3 CNN.