Actual

Mâine ajung banii pe voucherele de alimente pentru 2,4 milioane de români. Ajutorul este destinat pentru masa de Paște

voucher Sprijin pentru România; sursă foto: adevarul.ro
sursă foto: adevarul.ro

Mâine, 13 aprilie 2023, vor ajunge cei 250 de lei, bani destinați pentru voucherele de alimente. 2.4 milioane de români sunt beneficiarii acestui ajutor de la stat. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, chiar înainte de Paște.

„2,4 milioane de beneficiari a câte 250 de lei. Sunt 632 de milioane de lei care sunt viraţi către beneficiari, sunt disponibili începând de joi pentru a putea face cumpărăturile de Paşte. Sute de mii de pachete alimentare vor ajunge la centrele locale de distribuţie. Sunt cele 25 de kilograme de produse alimentare pe care le oferim. E ultima tranşă pe care o avem din vechea perioadă de programare: zahăr, ulei, făină, mălai. Sunt alimente de bază pentru 1.188.000 de beneficiari şi sperăm ca până la sfârşit de aprilie şi început de mai să închidem toată această distribuţie”, a transmis legat de acest subiect minstrul Marcel Boloș.

Pachetele cu alimente ajung la români

De asemenea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vorbit și despre pachetele cu alimentele de bază care ar trebui să ajungă la românii defavorizați. Numărul pachetelor cu alimente pentru români sunt la număr 800.000. Acestea vor fi distribuite de centrele locale de distribuție. Aceste pachete vor avea fiecare câte 25 de kilograme de alimente, conform antena3.com.

„Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.  Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate.  Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie”, a declarat Marcel Boloș.

De menționat, în ceea ce privește pachetele de alimente este faptul că cei care le vând pentru a câștiga o anume sumă de bani de pe urma acestora riscă excluderea din lista beneficiarilor și este anunțată Poliția locală sau Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Dacă sunt astfel de situaţii (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de situaţii, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor.  Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Care sunt beneficiarii pachetelor de alimente

De vouchere sociale pentru alimente şi mese calde beneficiază mai multe categorii de români:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023.

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.