International

„Fantoma din Kiev”, doar un mit de război după cum au recunoscut ucrainenii. Misteriosul pilot a fost identificat în mod fals

fantoma din kiev

Misteriosul pilot a câștigat rapid faima în întreaga lume, după ce s-a relatat că a doborât șase avioane rusești în prima zi a invaziei, pe 24 februarie, iar până zilele trecute era creditat cu peste 40 de avioane rusești doborâte. După succesul pilotului, guvernul ucrainean a transmis: „Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Și pe bună dreptate. Acest as al Forțele Aeriene Ucrainene domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești”.

Fantoma din Kiev”, doar un mit de război după cum au recunoscut ucrainenii. Misteriosul pilot a fost identificat în mod fals

După ce a fost identificat în mod fals de rapoartele din mass-media, forțele aeriene ucrainene se dezvinovățesc de informațiile oferite, anunțând că legendarul pilot era doar un mit, creat de guvernul de la Kiev pentru a inspira curaj în rândurile sondaților, potrivit The Times of Israel, care citează agenția de presă AP:

 „Fantoma din Kiev este o legendă de super-erou al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”, au declarat forțele aeriene ucrainene în limba ucraineană pe Facebook, potrivit stiripesurse.ro.

Declarația a fost făcută după ce mai multe instituții media au publicat articole care îl identificau în mod eronat pe maiorul Stepan Tarabalka ca fiind omul din spatele poreclei. Tarabalka a fost un pilot real care a murit pe 13 martie în timpul unei lupte aeriene și a primit postum titlul de Erou al Ucrainei, a declarat luna trecută forțele aeriene ucrainene. Pilotul a fost distins postum cu cea mai importantă medalie a țării, „pentru vitejie în luptă”, Ordinul Steaua de Aur, și a primit titlul de Erou al Ucrainei.

Dar el nu a fost Fantoma Kievului, a precizat forța în declarația de sâmbătă.

„Informațiile despre moartea Fantomei din Kyiv sunt incorectKieve”, a scris forța aeriană ucraineană într-o postare separată sâmbătă pe Twitter. „The #GhostOfKyiv este în viață, întruchipează spiritul colectiv al piloților de înaltă calificare din Brigada de Aviație Tactică care apără cu succes #Kyiv și regiunea”.

Legenda a apărut la doar o zi după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, când utilizatorii rețelelor de socializare au început să răspândească afirmații, fără dovezi, despre un pilot de vânătoare anonim care a doborât de unul singur mai multe avioane rusești.

Guvernanții de la Kiev spun că informațiile privind  bilanțul victoriilor obținute de asul aviației de vânătoare este real, și că Tarabalka și-a câștigat pe drept numele de ”fantoma din Kiev”

Până în momentul în care agențiile de presă, inclusiv Times of London, l-au identificat în mod fals pe pilot ca fiind Tarabalka vineri, rapoartele crescuseră numărul fantomelor la 40 de avioane. Ulterior, Times și-a actualizat articolul pentru a reflecta noua poziție a forțelor aeriene cu privire la fantoma de la Kiev.

Pe rețelele de socializare, „Fantoma din Kiev” era un erou militar, un as al aviației de vânătoare aclamat pentru că ar fi doborât mai multe avioane rusești. Poveștile au început la doar câteva zile de la începerea războiului și au circulat timp de luni de zile, susținute de relatările oficiale ucrainene.