International

Austria nu vede Ucraina ca un posibil membru cu drepturi depline pentru aderarea la UE. Răspunsul Kievului după acest refuz

Alexander Schallenberg

Alexander Schallenberg, ministrul austriac de externe, și-a exprimat reticența cu privire la o posibilă aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Pentru obținerea statutului de ţară candidată la aderarea la UE este necesar acordul unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării.

Austria nu vede Ucraina ca un posibil membru cu drepturi depline pentru aderarea la UE. Răspunsul Kievului după acest refuz

Chiar dacă nu își dorește ca Ucraina să devină un membru cu drepturi depline pentru aderarea în Uniunea Europeană, Alexander Schallenberg menționează necesitatea unor alte căi prin care relația dintre țara aflată în război și Uniunea Europeană să devină mai strânsă. Potrivit agenției austriece Heute, căile ar putea fi aderarea la zona economică a UE sau doar menținerea status quo-ului actual.

Ministrul de Externe austriac a invocat cazul țărilor din Balcani, cum ar fi Serbia sau Bosnia, care așteaptă de mulți ani o eventuală invitație de a adera la Uniunea Europeană.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus deja cererea de aderare a Ucrainei, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, de asemenea, că își dorește Ucraina în UE.

Ministerul de Externe de la Kiev nu înțelege o astfel de decizie

Ministerul de Externe de la Kiev a transmis că Ucraina este dezamăgită de faptul că Austria se opune aderării țării la UE.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, astfel de declarații ignoră faptul că marea majoritate a populației țărilor fondatoare ale UE susține aderarea Ucrainei.

Kievul a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse.