International

Fenomenele extreme afectează țările sărace. Ce impact are încălzirea globală

Fenomenele extreme afectează țările sărace. Ce impact are încălzirea globală
sursa foto publika.md

Seceta extremă din nordul Italiei s-a dublat în ultimele două decenii. Creând un climat care se aseamănă din ce în ce mai mult cu cel din Etiopia și Cornul Africii, arată un studiu. Analiza imaginilor din satelit și a datelor realizate de oamenii de știință relevă modul în care încălzirea globală ne afectează. Generând fenomene extreme neregulate.

Analiza datelor climatice publicată de WaterAid și de universitățile Cardiff și Bristol arată o schimbare a perspectivei. Sub presiunea climatică extremă, zonele care se confruntau cu secete frecvente sunt acum mai predispuse la inundații. În timp ce alte regiuni predispuse în mod istoric la inundații suportă acum secete mai frecvente. Aceste manifestări sunt efectele pe care le are încălzirea globală.

Ce impact are încălzirea globală

Regiunea Shabelle din sudul Etiopiei, care, între 1980 și 2000, a cunoscut numeroase perioade de inundații, prezintă o schimbare spre secetă prelungită și severă. Râul Shabelle este o sursă majoră de apă pentru Somalia. Acesta a cunoscut recent cele mai grave condiții de secetă din Cornul Africii. Secetele din ce în ce mai frecvente se reflectă în nordul Italiei. Iar cercetarea arată că numărul perioadelor de secetă intensă cu care s-au confruntat ambele zone a crescut de mai mult de două ori.

Dar, ca parte a ceea ce cercetătorii descriu ca fiind o „răsturnare a hazardului climatic”, secetele din ambele regiuni sunt punctate de precipitații extreme. Care provoacă inundații devastatoare, așa cum s-a întâmplat în regiunea Lombardia din Italia în această vară. Cercetarea a examinat frecvența și amploarea riscurilor de inundații și secetă din ultimii 41 de ani în șase țări: Pakistan, Etiopia, Uganda, Burkina Faso, Ghana și Mozambic. Italia a fost inclusă ca o comparație europeană.

Criza climatică

Potrivit cercetătorilor, milioane de oameni care trăiesc în unele dintre cele mai sărace zone ale lumii sunt afectați de efectele extreme ale climei. În aceste zone, comunitățile sunt adesea slab echipate și nu pot face față provocărilor naturale. Tim Wainwright, directorul executiv al WaterAid, a declarat că criza climatică este în întreaga lume. „Clima noastră a devenit din ce în ce mai imprevizibilă, cu consecințe devastatoare”, a spus el.

„De la terenuri agricole afectate de secetă la așezări devastate de inundații, comunitățile din Pakistan, Burkina Faso, Ghana și Etiopia se confruntă cu efecte alarmante ale biciului climatic. Uganda se confruntă cu inundații tot mai catastrofale, iar Mozambic cu un amestec haotic al ambelor extreme.” a spus Wainwright.

Conferința ONU despre clima

Cercetarea a fost publicată în ajunul conferinței ONU privind clima de la Cop28. În cadrul căreia fondurile pentru a ajuta comunitățile vulnerabile vor fi din nou pe ordinea de zi. Aceste țări vor putea să se adapteze și să devină mai rezistente la extremele schimbărilor climatice.„Nu poate fi un alt summit în care să se renunțe la adaptarea la schimbările climatice. Liderii noștri trebuie să recunoască urgența și să prioritizeze acum investițiile în sisteme de apă robuste și rezistente.”, a declarat Wainwright.

WaterAid face apel la liderii mondiali de la Cop28 să acorde prioritate apei curate, salubrizării decente și igienei. Fiind componente cheie ale programelor de adaptare la schimbările climatice. Precum și să solicite o creștere rapidă a investițiilor în securitatea apei în țările cu venituri mici și medii. Comunitățile care se confruntă cu schimbările climatice cauzate de fenomene meteorologice extreme sunt unele dintre cele mai puțin capabile să le facă față, conform The Guardian .