Actual International

Fostă consilieră la Casa Albă: Donald Trump știa că susţinătorii săi de la mitingul din 6 ianuarie 2021 erau înarmaţi

Fostă consilieră la Casa Albă: Donald Trump știa că susţinătorii săi de la mitingul din 6 ianuarie 2021 erau înarmaţi

Fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a respins pe 6 ianuarie 2021 îngrijorările că susţinătorii săi erau înarmaţi cu arme de foc la mitingul său premergător revoltei de la Capitoliul SUA, iar ulterior a încercat să se urce la volanul limuzinei sale, care aparţinea Secret Service, într-o încercare eşuată de a merge la Capitoliu, a declarat marţi o fostă consilieră, într-o audiere în Congres, transmite Reuters.

Fostă consilieră la Casa Albă: Donald Trump știa că susţinătorii săi de la mitingul din 6 ianuarie 2021 erau înarmaţi

Cea mai mare lovitură primită de fostul președinte al SUA vine de la un om apropiat lui și administrației sale.

Donald Trump știa că susținătorii săi aveau arme atunci când i-a îndemnat să ia cu asalt Capitoliul pentru a schimba rezultatul alegerilor, a declarat un fost consilier de la Casa Albă, conform BBC.

Fosta consilieră Cassidy Hutchinson a declarat în fața comisiei care investighează revolta din 6 ianuarie că Trump și colaboratorii săi cunoșteau potențialul violent al mișcării sociale.

Dar mitingul planificat, despre care avocatul Rudy Giuliani a spus că l-ar face pe Trump „să pară puternic”, a continuat.

Președintele a cerut, de asemenea, să se alăture el însuși marșului de la Capitoliu, a spus ea.

Într-o serie de audieri publice, comisia a încercat să îl lege direct pe fostul președinte de eforturile de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor.

Trădarea președintelui Trump, într-o nouă declarație

Până acum, comisiei din Congres îi lipsea o piesă cheie din puzzle – mărturia unei persoane care ar putea oferi o relatare de primă mână a situației de la Casa Albă în orele de dinaintea atacului.

Dar, la cea de-a șasea audiere, Cassidy Hutchinson a completat golurile.

În calitate de consilier principal al șefului de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, Hutchinson stătea la mai puțin de 10 secunde de Biroul Oval, vorbea zilnic cu Meadows și era principala persoană de legătură între Aripa de Vest și Capitoliu.

Ea a povestit că mai mulți oficiali de rang înalt au avertizat în mod repetat că mitingul din 6 ianuarie ar putea scăpa de sub control.

Directorul Serviciului Național de Informații, John Ratcliffe, a spus Casei Albe că evenimentul ar putea fi „periculos pentru moștenirea președintelui”, în timp ce consilierul Pat Cipollone și-a exprimat îngrijorarea că ar părea că Casa Albă incită la o revoltă.

Iar cu câteva zile înainte de atac, Hutchinson a povestit că Meadows a recunoscut că lucrurile „ar putea deveni foarte, foarte rele”.

Cu toate acestea, în dimineața zilei de 6 ianuarie, când a fost informat că participanții la miting au adus cu ei pistoale, cuțite și alte arme, Meadows abia și-a ridicat privirea din telefon și a întrebat „altceva”?

Dna Hutchinson a susținut că Trump a fost informat că unii dintre susținătorii săi au fost opriți de Secret Service pentru că erau înarmați și declanșau dispozitivele de securitate.

Dar fostul președinte a cerut ca dispozitivele de securitate să fie îndepărtate și ca spațiul oficial al mitingului să fie umplut la capacitate maximă, spunând în mod repetat „nu sunt aici ca să mă rănească”, a susținut ea.

După ce susținătorii au mărșăluit până la Capitoliu, Trump a insistat apoi că vrea să li se alăture, încercând, se pare, să conducă vehiculul prezidențial atunci când angajații săi au refuzat să îl ducă acolo.

În timpul mărturiei lui Cassidy Hutchinson, fostul președinte a emis o dezmințire a unora dintre relatările ei pe platforma sa online Truth Social.