Actual International

Fostul vicepreședinte al UE Eva Kaili, arestată preventiv, după ce s-a autoincriminat în scandalul mitei din Qatargate

Fostul vicepreședinte al UE Eva Kaili, arestată preventiv, după ce s-a autoincriminat în scandalul mitei din Qatargate
timesofmalta

După ce s-a autoincriminat în scandalul de mită cunoscut deja sub numele de Qatargate, fostul vicepreședinte al UE Eva Kaili a fost plasată în arest preventiv în Belgia.

Fostul vicepreședinte al UE Eva Kaili, arestată preventiv, după ce s-a autoincriminat în scandalul mitei din Qatargate. Noi informații

Eva Kaili, europarlamentarul grec, va rămâne în arest preventiv după ce s-a autoincriminat în presupusul scandal de mită, cunoscut sub numele de Qatargate. Decizia a fost luată în timpul unei ședințe în camera de consiliu de la Bruxelles, joi, 22 decembrie 2022. Aceștia îi vor prelungi detenția pentru încă o lună.

Fosta vicepreședintă a Parlamentului European a cedat sub presiune la prima sa înfățișare, în urmă cu două săptămâni, în fața judecătorului de instrucție, Michael Claise.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, într-o declarație dată în fața instanței după arestarea sa, Kaili a recunoscut că era la curent cu schema de mită și cadouri pentru a influența pozițiile politice ale Parlamentului referitoare la Qatar și Maroc. De asemenea, ea a recunoscut că știa că banii erau ascunși în casa pe care o împărțea cu partenerul ei Francesco Giorgi.

După ce a aflat de arestarea iubitului ei, Kaili a recunoscut că i-a cerut tatălui ei să scape de bani. Această versiune a poveștii lui Kaili o contrazice pe cea apărată până acum de avocații ei și, de asemenea, de partenerul ei.

În declarațiile sale în fața justiției, Giorgi a încercat în permanență să o disculpe pe iubita sa și a cerut eliberarea acesteia din închisoare pentru a putea avea grijă de fiica lor în vârstă de 18 luni, relatează Le Soir.

Echipa de apărare a lui Kaili, formată din avocați belgieni și greci, a împărtășit și ea această linie de apărare. În cadrul unei conferințe de presă cu presa greacă, miercuri, 21 decembrie, la Bruxelles, avocatul Michalis Dimitrakopoulos a declarat că Kaili, clienta sa, ”s-a simțit trădată de partenerul ei”.

Dimitrakopoulos a negat inițial că Kaili ar fi știut de existența banilor lichizi în locuința sa, ulterior și-a schimbat povestea și a declarat că clientul său, după ce a aflat de fapte, a intenționat să returneze banii.

O reconstituire a evenimentelor din presa belgiană nu lasă însă loc de îndoială. Poliția l-a arestat mai întâi pe Giorgi, un fost asistent parlamentar al creierului complotului, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri. După ce a aflat ce s-a întâmplat, Kaili a intrat în panică și a făcut o mare greșeală, cerându-i tatălui său să scape de banii ascunși la ea acasă.

Amintim că poliția belgiană l-a găsit pe tatăl Evei Kaili în hotelul Sofitel din Bruxelles, cu o servietă care conținea 600.000 de euro. Acest indiciu a fost cel care i-a determinat pe anchetatori să percheziționeze locuința cuplului, situată foarte aproape de Parlamentul European, și să confiște 150.000 de euro.

„Este adevărat că știam despre activitățile domnului Panzeri și știam că în casa mea se aflau valize cu bani”, a recunoscut Kaili, potrivit Le Soir. Anchetatorii cred că europarlamentarul grec a încercat de asemenea să dea ponturi lui Panzeri, care, după ce și-a pierdut mandatul în 2019, a fondat organizația pentru drepturile omului „Lupta împotriva impunității”.

Autoritățile grecești au înghețat toate proprietățile eurodeputatei din țară, inclusiv pe cele ale tatălui și surorii sale. Acestea se ridică la peste 400.000 de euro în economii, șase proprietăți imobiliare, trei mașini și investiții în valoare de aproape 2,5 milioane de euro.

Aceast ONG l-a avut printre membrii săi de onoare pe fostul comisar grec Dimitrios Avramopoulos, care a primit 60.000 de euro pentru serviciile sale. Acesta neagă că ar fi știut ceva despre schema de mită, mai scrie presa externă.

Comisia Europeană a recunoscut că și-a dat acordul pentru ca acest fost comisar pentru imigrație să lucreze pentru organizația neguvernamentală. De asemenea, s-a confirmat și faptul că acesta a avut contacte cu actualul colegiu de comisari înainte de o călătorie în Qatar.

Comisia Europeană a demarat o anchetă suplimentară, pentru a-i cere și fostului comisar european Avramopoulos mai multe informații. De asemenea, aceasta a cerut membrilor actualului executiv al UE să clarifice întâlnirile avute cu fostul comisar în calitate de reprezentant al acestui ONG, după cum relatează și larazon.es.