International

Francezii le-au dat o veste proastă ucrainenilor cu privire la admiterea în UE. Zelenski a replicat dur

Francezii le-au dat o veste proastă ucrainenilor cu privire la admiterea în UE. Zelenski a replicat dur
capital.ro/ slideshare.net

Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în doi ani, am minți. Va dura “indubitabil 15 sau 20 de ani”, a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Beaune.

Ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia Ucraina poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron, a estimat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”.

”Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie 2022 preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru postul Radio J, relatează AFP, citată de Agerpres.

Totodată, reprezentantul Parisului a adăugat: ”În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainienii pot intra”.

Președintele francez Macron a propus o „comunitate politică europeană”. Iar președintele ucrainean, Zelenski, a reacționat: Orice alternativă de aderare ar fi un “compromis” între Europa și Rusia.

Anterior, pe 19.05.2022, preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat că eventuala ”comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lunii mai 2022 ar fi ”complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu ”o alternativă” la acesta, potrivit digi24.ro

Macron prezentase proiectul privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei (ţară invadată militar de Rusia) în faţa Parlamentului European la Strasbourg încă din 9 mai.

Cu acea ocazie, președintele a afirmat că ar fi nevoie de ”decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi a sugerat că între timp ţara poate face parte dintr-o ”comunitate politică europeană” care ar putea include Republica Moldova sau Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020.

Proiectul în discuție, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie 2022, a fost deja criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE.

Totodată, însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns inițiativei președintelui francez  Emmanuel Macron de creare a unei „comunităţi politice europene”, văzută ca o „anticameră” a Uniunii Europene,  declarând, astfel, că orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un „compromis” între UE şi Rusia.

„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Volodimir Zelenski.