International

Franța acuzată de Rusia că “înzestrează funcțiile diplomatice cu instrumente care nu se aplică diplomației”

Franța acuzată de Rusia că “înzestrează funcțiile diplomatice cu instrumente care nu se aplică diplomației”
hotnews.ro

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la postul de televiziune Rossiya-1 că Parisul a încălcat confidențialitatea negocierilor dintre președinții Federației Ruse și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, acest lucru caracterizând în principiu abordările diplomației francize.

Ce a mai spus oficialul rus despre Franța

Maria Zaharova  a spus: „Atunci când se duc convorbiri la cel mai înalt nivel, atunci aceasta, bineînțeles, este o poveste confidențială, în mod natural, acestea sunt negocieri închise. S-a dovedit că acum câteva luni, când Macron l-a sunat pe președintele Rusiei, întreaga conversație a fost înregistrată de o cameră jurnalistică, cu jurnaliști care stăteau și filmau totul. Acesta este un exemplu al faptului că așa înțeleg ei cuvântul „diplomație””.

Totodată, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe:

  • A comentat filmul documentar al regizorului francez Guy Lagache „Președintele, Europa și războiul” privind demersurile lui Macron pentru rezolvarea conflictului ucrainean, în care au fost prezentate imagini ale unei conversații telefonice între Macron și Putin (documentarul Lagash a fost difuzat joi, 30.06.2022, pe France 2, iar echipa de filmare s-a concentrat pe eforturile diplomatice ale lui Macron pentru a rezolva criza ucraineană, inclusiv pe conversațiile sale cu președintele rus și cu alți lideri).
  • A precizat că Parisul a avut la dispoziție 8 ani pentru a „arăta minunile profesionalismului său”, lucrând la acordurile de la Minsk în cadrul formatului Normandia. „Zero, după cum ați văzut”.
  • A menționat că Franța înzestrează funcțiile diplomatice cu instrumente care nu se aplică diplomației, astfel că măsurile sale în politica externă sunt ineficiente, afirmând că: „Timp de opt ani, s-a făcut tot posibilul pentru a împiedica partea numită „regimul de la Kiev” să îndeplinească acordurile de la Minsk și, din păcate, partea ucraineană a fost acoperită pentru a împiedica realizarea scenariului pașnic”.

În același context, Maria Zaharova   a menționat că nu prea merită să ne așteptăm la confidențialitate în ceea ce privește partea franceză după publicarea la televiziunea franceză a unor imagini de la discuțiile închise ale lui Macron cu Putin.