Actual International

Frați de origine iraniană sunt acuzați de spionaj pentru serviciile secrete rusești GRU

Frați de origine iraniană sunt acuzați de spionaj pentru serviciile secrete rusești GRU
Twitter

Procurorii din Suedia au acuzat doi frați de origine iraniană, cetățeni suedezi, de spionaj pentru serviciile de informații GRU ale Rusiei.

Frați de origine iraniană sunt acuzați de spionaj pentru serviciile secrete rusești GRU în Suedia

Într-o declarație de vineri, 11 noiembrie 2022, a procurorului șef al Unității de Securitate Națională din Suedia, Per Lindqvist, s-a dezvăluit că doi frați de origine iraniană, care au fost arestați, sunt acuzați de presupus spionaj pentru serviciile de informații militare GRU ale Rusiei.

Cei doi bărbați au fost identificați ca fiind Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, și Payam Kia, în vârstă de 35 de ani. Aceștia sunt acuzați că au desfășurat activități de spionaj pe o perioadă de 10 ani în țara scandinavă. Unul dintre frați a lucrat chiar pentru agenția suedeză de informații interne.

Iată ce a declarat oficial a declarat procurorul șef Lindqvist:

„A fost o anchetă complexă privind o infracțiune foarte dificil de investigat, iar suspiciunea se referă la o infracțiune foarte gravă îndreptată împotriva sistemului de informații și securitate al Suediei.

Informațiile care au fost obținute, transmise și divulgate ar putea, prin faptul că, dacă ajung în mâinile unei puteri străine, să aducă atingere securității Suediei”. Informațiile din ancheta preliminară sunt secrete și nu au putut fi divulgate detalii suplimentare.”

Au fost formulate acuzații de spionaj în formă agravantă împotriva ambilor bărbați. O altă acuzație de presupusă manipulare gravă neautorizată de informații secrete a fost, de asemenea, adusă împotriva unuia dintre ei.

Procurorii suedezi au găsit notițe scrise de suspectul Peyman Kia despre mesaje criptate și tranzacții cu aur. Foto: Agenție Suedia/BBC

Dacă vor fi găsiți vinovați și condamnați, ei riscă până la închisoare pe viață, ceea ce în sistemul penal suedez înseamnă o pedeapsă minimă cu închisoarea între 25 și 30 de ani.

Ambii bărbați ar fi transmis informații „în comun” către GRU în perioada 28 septembrie 2011 – 20 septembrie 2021, potrivit actului de acuzare. Aceste date au fost obținute în urma unei anchete a serviciului suedez de securitate internă, SAPO, cu privire la activitatea unuia dintre frați în cadrul agenției militare și de informații interne a țării.

Doar că în cazul dat, frați fiind, se pare că s-au ajutat unul pe altul. Cel puțin așa sugerează un comunicat oficial.

Comunicatul a precizat că celălalt frate „a ajutat la contactele cu Rusia și GRU, inclusiv în chestiuni legate de predarea de informații și primirea de compensații”. De asemenea, declarația a arătat că, după ce a aflat că fratele său a fost arestat, Payam Kia: „a demontat și a spart un hard disk care a fost găsit ulterior într-un coș de gunoi”, după cum a relatat euronews.com.