Actual International

Printr-un raport bombă despre scandalul interceptărilor telefonice, premierul grec Kyriakos Mitsotakis este acuzat de spionaj

Printr-un raport bombă despre scandalul interceptărilor telefonice, premierul grec Kyriakos Mitsotakis este acuzat de spionaj
aa.com.tr

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis este acuzat că a folosit programe ilegale pentru a spiona zeci de oameni de afaceri, jurnaliști și potențiali rivali politici.

Printr-un raport bombă despre scandalul interceptărilor telefonice, premierul grec Kyriakos Mitsotakis este acuzat de spionaj

Un raport bombă despre un scandal de „interceptări telefonice” în curs de desfășurare în Grecia susține că premierul Kyriakos Mitsotakis ar fi fost implicat în spionarea a zeci de persoane, potrivit dailymail.co.uk.

Un raport publicat în săptămânalul Documento, la care face referire și ziarul britanic, atestă în baza unor surse proprii că țintele premierului ar fi fost potențiali rivali politici, jurnaliști și oameni de afaceri.

Printre numele menționate de publicație s-au numărat fostul premier Antonis Samaras, Vangelis Marinakis, magnatul de transport maritim care deține atât cluburile de fotbal Olympiakos, cât și Nottingham Forest, precum și membri ai actualului cabinet al lui premierului Mitsotakis.

Celebrul software ilegal Predator ar fi fost folosit în presupusa campanie de ascultare, a mai scris publicația, care a implicat, de asemenea, colaborarea EYP, agenția elenă de informații.

Documento relatează că au fost vizați până la 30 de politicieni din partidul Noua Democrație. Partidul conservator este văzut ca un potențial rival al premierului Mitsotakis, în orice provocare viitoare la adresa guvernului său.

”Două persoane cu roluri cheie în supraveghere” au fost citate ca surse pentru raportul Documento. Aceștia au precizat că telefoanele mobile au fost probabil, de asemenea, ascultate cu ajutorul unor programe ilegale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a insistat asupra faptului că „lipsesc dovezile”, dar a cerut totuși o investigație completă a afirmațiilor ziarului de către autoritățile judiciare grecești.

Oikonomou a subliniat că raportul Documento a fost conceput de fapt pentru a submina stabilitatea și a acuzat publicația că a încercat să ”facă rău” guvernului, potrivit presei internaționale.

Amintim că scandalul de spionaj din Grecia a izbucnit pentru prima dată în luna iulie, în urma unei plângeri depuse de europarlamentarul Nikos Androulakis. Liderul partidului socialist grec Pasok a susținut că s-a încercat folosirea programului de spionaj Predator, pentru a-i asculta telefonul mobil personal. După ce cazul lui Androulakis a devenit public, un alt politician de rang înalt din opoziție a venit cu afirmații similare, la fel ca și alți doi jurnaliști greci.

La doar o lună după ce a fost inițiată, o anchetă a unei comisii parlamentare grecești a eșuat. Criticii i-au acuzat la vremea respectivă că nu au convocat martori cheie.

O comisie a Parlamentului European care investighează în prezent acuzațiile de ascultare telefonică și în alte state UE – inclusiv în Grecia – a cerut vineri, 4 noimbrie a.c., ca acest caz al Greciei să fie investigat mai amănunțit.