Actual

Gabriela Firea: „Nicușor Dan a făcut o regulă din a nu respecta legea”. Refuză să semneze autorizația pentru teatrul Grivița 53

Gabriela Firea: „Nicușor Dan a făcut o regulă din a nu respecta legea”. Refuză să semneze autorizația pentru teatrul Grivița 53

Ministrul Familiei, Gabriela Firea îl acuză în mod direct pe Nicușor Dan de refuzul semnării autorizației pentru construirea unui nou teatru. Proiectul este finanțat cu fonduri ale guvernului norvegian și din colectă publică, acțiune în care s-au implicat mari actori români.

Fostul primar nu înțelege de ce nu este semnată autorizația, cu toate că documentația a fost depusă în urmă cu mai multe luni!

Gabriela Firea, ministru al Familiei și fost primar al Capitalei, îl acuză pe primarul general Nicușor Dan că periclitează proiectul de construire a unui nou teatru în București prin refuzul de a semna autorizația de construire. Proiectul este finanțat de guvernul norvegian prin granturi nerambursabile, proiectul fiind demarat de regizoarea și scriitoarea Chris Simion-Mercurian, care este proprietara terenului unde se va ridica teatrul.

”Termenul inițial până la care puteau fi obținute fondurile norvegiene pentru Teatrul Grivița 53 a expirat luni. Ultimul document necesar este autorizația de construire semnată de primarul general. Chris Simion-Mercurian așteaptă acest document de multe luni, cu toată documentația depusă la Primăria Capitalei. Știm deja că Nicușor Dan a făcut o regulă din a nu respecta legea. Nu semnează la timp documentațiile de urbanism și a fost amendat pentru asta de Inspectoratul de Stat în Construcții. Însă, aici nu este nici un „rechin imobiliar”, ci este vorba de munca a sute, mii de oameni pentru a ridica un teatru. De visul unui om!”, arată Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Gabriela Firea mai arată că ”prin bunăvoința finanțatorilor norvegieni, Chris Simion-Mercurian a obținut o prelungire până la sfârșitul lunii și face, deja, apeluri disperate către primarul general pentru a semna documentul”.

”Timpul trece repede! Teatrul Griviţa 53 înseamnă visul şi munca din ultimii 6 ani a sute de oameni. Peste 10.000 de români sunt „ctitori” ai acestei instituţii de cultură şi au sprijinit construcţia cumpărând, simbolic, o cărămidă. Anul trecut, am sprijinit iniţiativa lui Chris Simion-Mercurian şi am cumpărat cinci cărămizi.„Griviţa 53” este primul teatru construit de la zero fără implicarea statului, după 75 de ani – atunci, inginerul constructor Liviu Ciulei a construit pentru fiul său un teatru, actualul Teatru Nottara”, mai spune Firea.

Valoarea granturilor norvegiene e de circa 2 milioane de euro, potrivit fostului edil al Capitalei.

Proiectul Teatrului Grivita 53 s-a născut în 2017, din iniţiativa regizoarei Chris Simion – Mercurian. Cu banii câştigaţi din vânzarea casei moştenite de la bunica sa, Chris Simion – Mercurian a cumpărat terenul de pe Calea Griviţei 53, acolo unde va fi construit, după mai bine de 75 de ani, primul teatru independent din România, exclusiv din donații. Ultimul demers similar i-a aparţinut inginerului constructor Liviu Ciulei, care a construit pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, un teatru privat. Acest lucru se întâmpla în 1946.