Actual Diverse

Gigi Becali s-a închinat la racla cu moaștele Sfântului Dumitru: ”Mă rog să se oprească războiul!”

Gigi Becali s-a închinat la racla cu moaștele Sfântului Dumitru: ”Mă rog să se oprească războiul!”
Arhivă

Cunoscut unul dintre cei mai credincioși români, Gigi Becali nu a ratat pelerinajul Sfântului Dumitru. Omul de afaceri a mers să se închine la racla cu moaște din București, în mare zi de sărbătoare.

”Mă rog pentru toată omenirea, să se oprească războiul, să se liniștească lumea” a spus Gigi Becali în timp ce se îndrepta spre biserică.

Miercuri, 26 octombrie, mii de credincioși sunt să se închine la sfintele moaște. Săptămâna a început cu procesiunea Calea Sfinților cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie si ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Miercuri când este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir: în prima parte a zilei are loc Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei (Grecia), înconjurat de preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.

Sfântul Dumitru, trecut în calendarul ortodox drept Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, iar în tradiția populară această sărbătoare marchează începutul iernii. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Este ziua în care, în tradiția populară se spune că se usucă toate plantele și căldura intra în pământ, făcând loc anotimpului friguros.

Ce e interzis să faci pe 26 octombrie

Numeroase obiceiuri, păstrate de-a lungul anilor, au loc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, printre care și „focurile vii”.  Conform tradiţiei, oamenii de la sate aprind focuri în curți sau pe dealuri, iar cei care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an.

În dimineața zilei de Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci săracilor și copiilor. În anumite zone ale țării, femeile împart grâu fiert în lapte și colivă.

Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru că nu e bine ca femeile și bărbații să-și pieptene părul, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.
În Bucovina există o tradiție care spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru nu va avea recoltă în anul următor.

Tot în tradiția populară se spune că cine are datorii, ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.
De asemenea, în unele zone din țară, oamenii tund coama mânjilor pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi pun cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.