Actual

„Green Deal”: Uniunea Europeană introduce noi restricții pentru mașinile pe combustie internă în noul plan de reducere a emisiilor

„Green Deal”
sursa foto: arhiva companiei

Inițiativa „Green Deal” a Uniunii Europene aduce noi restricții pentru vehiculele pe bază de combustie internă. Obiectivul  principal este reducerea emisiilor de carbon. O nouă măsură, denumită „vehicul rezidual”, a fost propusă pentru a fi implementată în cadrul acestei strategii. Propunerea urmează să fie ratificată de Parlamentul European și de Consiliu.

În discuție se află inclusiv statutul autovehiculelor mai vechi de 15 ani, în ceea ce privește considerarea lor drept vehicule reziduale. Această abordare este parte a eforturilor de a identifica și gestiona eficient sursele majore de poluare. Accentul se pune asupra mașinilor pe bază de combustie internă, considerate printre cele mai semnificative surse de emisii nocive.

Potrivit noilor reglementări, autovehiculele reziduale cu defecțiuni semnificative la componente esențiale, precum motor, transmisie, frâne sau direcție, vor fi supuse procedurii de casare. Această măsură implică faptul că mașinile mai vechi de 15 ani cu astfel de defecțiuni nu vor mai putea fi supuse reparațiilor. Acest lucru contribuie la reducerea emisiilor poluante provenite de la vehiculele învechite și tehnologic depășite.

Această inițiativă se aliniază cu direcția generală a Uniunii Europene de a promova mobilitatea durabilă. U.E caută atenuarea impactului negativ asupra mediului. Dezbaterile în curs vizează și aspecte specifice. Printre acestea se numără și criteriile exacte pentru a clasifica un vehicul drept rezidual și măsurile concrete pentru gestionarea responsabilă a acestora, potrivit stiripesurse.