International

Greșeala făcută de șeful securității din Harkov în plin război a dus la pierderi de vieți omenești. Zelenski l-a demis

Greșeala făcută de șeful securității din Harkov în plin război a dus la pierderi de vieți omenești. Zelenski l-a demis
digi24.ro

Ulterior vizitei sale în Harkov, președintele Zelenski a anunțat că l-a concediat pe șeful de securitate al orașului de nord-est pentru că „nu a lucrat la apărarea oraşului”

Duminică, 29 mai 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut prima sa călătorie în estul distrus de război de la începutul invaziei Moscovei, în timp ce forțele ruse se întăreau în jurul orașelor cheie din regiunea Donbas.

Greșeala făcută de șeful securității din Harkov în plin război a dus la pierderi de vieți omenești. Zelenski l-a demis

Zelensky a anunțat că l-a concediat pe șeful de securitate al orașului de nord-est într-o mustrare publică rară. Aceasta s-a întâmplat după ce a vizitat Harkov.

Șeful securității a fost demis „pentru că nu a lucrat pentru a apăra orașul din primele zile ale războiului pe scară largă, ci s-a gândit doar la el însuși”, și că, în timp ce alții au trudit „foarte eficient”, fostul șef nu a făcut-o, a declarat președintele Zelenski.

Ce a declarat Zelenski

În mesajul său video zilnic, după prima sa vizită în estul ţării de la începutul invaziei ruse la 24 februarie 2022, președintele Zelenski a declarat următoarele:

  • „Am venit, am văzut şi l-am demis pe şeful serviciilor de securitate din regiune (Harkov), deoarece nu a lucrat la apărarea oraşului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi”.
  • „Scopul principal” al Rusiei acum este ocuparea oraşului Severodoneţk, a cărui infrastructură a fost distrusă de bombardamentele ruseşti: „Toată infrastructura critică a fost deja distrusă… Mai mult de două treimi din fondul de locuințe al orașului a fost complet distrus”.

De altfel, forțele rusești au declarat sâmbătă, 29.05.2022, că au capturat orașul Lyman din regiunea contestată și că au crescut presiunea asupra orașelor gemene Lysychansk și Severodonetsk.

Zelenski nu a declarat numele oficial al celui demis, însă rapoartele din presa ucraineană l-au identificat drept Roman Dudin, șeful serviciului de securitate al SBU al regiunii Harkov, relatează ndtv.com

De asemenea, anterior, biroul lui Zelensky a postat pe Telegram un videoclip cu președintele ucrainean purtând o vestă antiglonț în timp ce vizita împrejurimile și clădirile distruse din Harkov.

Zelenski va discuta cu liderii europeni

În cursul zilei de luni, 30 mai 2022, ținând cont de faptul că războiul devastează o mare parte din țara sa, președintele ucrainean va discuta, video, cu liderii Uniunii Europene la Bruxelles, în timp ce aceștia încearcă să iasă din impas privind embargoul petrolier rusesc. Scopul discuției cu liderii UE este acela de a-i presa „să omoare exporturile rusești”, în timp ce încearcă să crească presiunea internațională asupra Moscovei.