Actual

Soluția unui general ISU: În caz de război, fiindcă n-avem suficiente adăposturi, oamenii să se ascundă și în peșteri

Bihor

Judeţul Bihor are doar 120.000 de locuri în adăposturile civile, la 600.000 de locuitori. Cel puțin așa arată evidenţelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana – Bihor. Inventarierea a fost cerută ISU Crișana de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea. Astfel, pus să explice această situație, șeful ISU Crișana Bihor a venit cu o soluție extrem de surprinzătoare.

În caz de război, fiindcă n-avem suficiente adăposturi, oamenii să se ascundă și în peșteri

Soluția șefului ISU Crișana Bihor, în fața problemei adăposturilor civile: „Avem suficient de multe peșteri în județ”

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a cerut inventarierea tuturor adăposturilor civile, după ce numărul celor aflate în evidenţă la ieşirea din iarnă s-a dovedit insuficient.

„În urmă cu două luni şi jumătate am inventariat adăposturile civile şi am văzut că aveam în inventarul public 96 de adăposturi, dintre care 93 erau funcţionale. Din 101 unităţi administrativ teritoriale, 84 au răspuns demersurilor ISU Crişana, iar 72 ( şi-au şi inventariat locurile disponibile. Astfel, astăzi suntem la aproximativ 120.000 de locuri în adăposturile civile în Bihor. M-a îngrijorat faptul că în acele adăposturi civile încap cam 5.700 de persoane, judeţul Bihor având peste 600.000 de locuitori”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Ţiplea.

El spune că adăposturile inventariate sunt subsoluri ale unor imobile aflate în proprietatea publică sau privată, aerisite și uscate, care îndeplinesc condiții minimale de confort pentru a putea oferi protecție populației, de la câteva minute la câteva zile.

„Nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om”

Pentru comandantul ISU Crișana, generalul Sorin Caba, soluția ar fi una total neașteptată, marcată de peșterile din județ, scrie ebihoreanul.

Prezent la conferinţa de presă, generalul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, a spus că situaţia nu este, totuşi, chiar atât de sumbră precum pare.

„Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită”, a spus generalul.

Caba a afirmat că „nu s-au luat în calcul adăposturile subterane care nu sunt amenajate de om, iar în Bihor avem suficient de multe peşteri care într-o situaţie extremă pot constitui un adăpost”.

Potrivit comandantului ISU Crişana, în perioada de după anii ʼ90, legislaţia a fost modificată de aşa natură încât investitorii privaţi nu mai sunt obligaţi decât în situaţii deosebite să amenajeze adăposturi civile în subteran. Având în vedere acest lucru, ISU Crişana primeşte într-un an între trei şi şase cereri de înregistrare a unor adăposturi.

“Dacă în momentul de faţă undeva la mai bine de o cincime de populaţie poate fi adăpostită conform standardelor, asta nu înseamnă că populaţia Bihorului nu poate fi adăpostită”, a spus generalul.