Actual Politică

Guvernul a alocat bani pentru plata concediilor medicale, dar și pentru necesitățile din Educație

concediu medical

În urmă cu câteva zile a fost semnalat în toată presa faptul că sunt întârzieri majore la decontarea sumelor reprezentând concedii medicale către firme. Obligațiile de plată depășeau trei miliarde de lei în aprilie, semnalau reprezentanți ai unor entități economice.

Casa Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat niște explicații despre motivele întârzierilor la rambursarea banilor. A recunoscut și că datoriile Guvernului către firme pentru decontarea concediilor medicale plătite angajaților ajunseseră la finalul lunii aprilie la 3,1 miliarde de lei. Potrivit datelor transmise de CNAS, în primele patru luni ale anului, Guvernul a rambursat firmelor 2,23 de miliarde de lei.
Astăzi, înaintea ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că au fost alocați banii necesari pentru rezolvarea acestei probleme.

Guvernul a alocat bani pentru plata concediilor medicale, dar și pentru necesitățile din Educație

„În baza analizelor de la Ministerul Sănătății, am alocat fonduri suplimentare, care au vizat toate proiectele de modernizare și de susținere a serviciilor medicale, coroborate, bineînțeles, cu proiectele pe care le avem în derulare din fonduri europene și care urmează să fie accesate și puse în aplicare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Doresc să subliniez un aspect pe care l-am agreat în coaliție și care este cât se poate de important: au fost alocate sumele necesare astfel încât să poată să fie asigurată plata concediilor medicale și avem garanția că, până la finele anului, la următoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem întârzieri în acest sens”.

Suplimentare de fonduri și la Educație

„De asemenea, pentru învățământ, au fost suplimentate fondurile în conformitate cu prioritățile ministerului și apreciem că avem nevoie ca, în continuare, să asigurăm fundamentarea inclusiv cea bugetară pentru ceea ce urmează să reprezinte, pentru ceea ce urmează să însemne aprobarea și intrarea în vigoare a noilor Legi ale educației”, a mai spus premierul.